Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Presvetog Trojstva proslavljena je u nedjelju, 7. lipnja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Središnje euharistijsko slavlje, s početkom u 11.30 sati, predvodio je fra Ivan Miklenić, gvardijan u Varaždinu.

Na početku prigodne homilije gvardijan Miklenić posvijestio je kako slavljenjem svetkovine Presvetog Trojstva ne slavimo neki povijesni događaj, nego najveće kršćansko otajstvo – istinu koja nas beskrajno nadilazi, otajstvo koje kršćansku vjeru razlikuje od ostalih vjera ili religija, jer slavimo Boga koji je jedan, a tri su božanske osobe.

„Kršćanska vjera zasniva se na onome što propovijeda Božji Sin, koji je u vremenu postao čovjek. On nam objavljuje Boga Oca, sebe kao Sina i Duha Svetoga koji nas povezuje i ujedinjuje. Naš je život obilježen Presvetim Trojstvom otkad i nismo znali za sebe. Tu istinu da je Bog trojstven mi ne možemo svojim umom obuhvatiti. Ne možemo Boga potpuno shvatiti u njegovoj biti, ali ga možemo upoznavati po njegovu djelovanju prema nama. Često imamo krivu sliku o Bogu zato je potrebno riječ Božju iščitavati kako bismo ga upoznali i odgovorili na njegovu ljubav. Što više Boga ljubimo to ćemo ga više upoznavati, prepoznavati njegovu ljubav, po toj i od te ljubavi živjeti svaki dan iznova, te tako biti radosni i svjesni da smo dio ljubavi Božje, koja će onda po nama biti nošena onima oko nas. Neka sve što jesmo i što činimo bude doista na slavu Boga Oca i Sina i Duha Svetoga“, poručio uz ostalo gvardijan Miklenić.

Slavlje je pjevanjem uveličao crkveni zbor pod ravnanjem prof. Ivana Markovića, vjeroučitelja.

Ostala misna slavlja predvodili su domaći franjevci gvardijan fra Klaudio Milohanović, fra Goran Malenica i fra Domagoj Šimunović, a misu u 10 sati župnik i dekan slavonskobrodski Ivan Lenić, koji je naglasio kako je najljepša rečenica u Bibliji iz koje možemo iščitavati Božju ljubav prema nama, a koja se navješćuje u evanđelju svetkovine: „Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca, te nijedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni.“

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava pod geslom „Ljubi Boga i svoga bližnjega“, koju je od četvrtka 3. do subote 5. lipnja, također predvodio gvardijan Miklenić.

On je vjernicima posvijestio da tom duhovnom pripravom žele korak po korak približiti se našem Gospodinu, koji nas uvijek poziva na promjenu života, na druženje s njegovom riječi, da je slušamo, prihvatimo i po njoj živimo. Ustvrdio je da zapovijed Božja o ljubavi prema njemu i bližnjima ima nešto što je kadro dati ovome svijetu novu kvalitetu.