Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije proslavljen u Ruščici

Ruščica (IKA)

Svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa svečano je u srijedu 8. rujna proslavljen u istoimenoj župi u Ruščici kod Slavonskog Broda.

Svečano blagdansko slavlje predvodio je župnik u Garčinu vlč. Tomislav Karavidović. Osim domaćeg župnika i garčinskog dekana preč. Marija Lešića, suslavili su župnik u Klakaru vlč. Zoran Aladić, brodski župnik vlč. Josip Matanović i župnik u Svilaju vlč. Ivica Tušek.

Aktualizirajuće Evanđelje po Mateju koje donosi imena Isusova rodoslovlje, vlč. Karavidović u homilije je naglasio da se ono ne razlikuje mnogo od našega te zaključio da upravo to nama pokazuje Božju veličinu, veličinu Njegove ljubavi prema ljudima, jer nas nikada ne ostavlja same, nego želi surađivati s nama na naše spasenje.

Pojašnjavajući nadalje opis Isusova rođenje naglasio je da Bog ne centrira povijest spasenja na ljudski način, nego pokazuje da nas želi centrirati oko poniznosti, skromnosti…

„Upravo zato Bog bira neznatnu službenicu, koji mi častimo i kao Malu Gospu. Bog ju stvara, bira od začeća za svoje djelo spasenja. Njezina malenost u Bogu postaje veličina. I zato Mala Gospa jedino u Bogu može postati Velika Gospa. Kao što je i nju, neznatnu službenicu pozvao na suradnju, tako Gospodin i nas poziva na suradnju s Njime. I nas Bog (u suradnju roditelja) stvara, želi u zajedništvu ljubavi sa sobom. Marijinu zagovoru se rado utječemo što pokazuju brojna mjesta njenog čašćenja u našem kraju (Prnjavor, Svilaj, Grabovac, Gornja Bebrina, Ruščica). No, časteći Blaženu Djevicu Mariju pozvani smo je prepoznati kako molimo u litanijama lauretanskim – Zvijezdo mora, to jest, kao zvijezdu vodilju u svom životu. Zagledani u njezin primjer pozvani smo biti ponizni Isusovi učenici“, poručio je na kraju vlč. Tomislav.

Blagdanu je prethodila duhovna priprava u ponedjeljak, 6. i u utorak 7. rujna tijekom koje su večernje mise predslavili vlč. Ivan Benaković, svećenik na studiju u Rimu i vlč. Marko Obradović, župni vikar brodske Župe Gospe Brze Pomoći.

Posebno je svečano bilo pod misom na uočnicu blagdana u utorak 7. rujna kada su pri kraju mise vjernici noseći Gospin kip, koji su vjernici okitili cvijećem, u ophodu sa svijećama iz crkve došli do spomen-obilježja poginulih branitelja i pomolili se za njihove duše. Po povratku u crkvu vlč. Marko vjernicima je udijelio mladomisnički blagoslov.