Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje proslavljena u hercegovačkom franjevačkom samostanu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi svečano je u utorak 4. listopada proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškoga. Euharistijsko slavlje predslavio je gvardijan samostana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije fra Slaven Brekalo.

U suslavlju su bili odgojitelji bogoslova fra Serđo Čavar i fra Renato Galić, fra Jozo Zovko te profesori s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu don Tonči Matulić i fra Ante Bekavac. Na slavlju su sudjelovali i bogoslovi hercegovačke te zadarske franjevačke provincije pjevanjem i liturgijskom asistencijom.

U homiliji je fra Slaven stavio naglasak na sv. Franju kao nasljedovatelja Krista, koji je krotka i ponizna srca. Govoreći o blaženstvu „Blago krotkima srcem, oni će baštiniti zemlju“, propovjednik se osvrnuo na semitsko značenje riječi krotkost. S jedne strane to znači biti u balansu između srdžbe i ravnodušnosti, a s druge strane bismo mogli reći kako to znači da je potrebno ukrotiti svoje strasti, pojasnio je. To bi također značilo da bi si čovjek trebao moći posvijestiti svoje granice kako bi se onda u potpunosti mogao predati Bogu, dodao je fra Slaven.

Nadalje je naglasio da je baštinjenje zemlje jedno od tri obećanja koje je Bog dao Židovima. Židovima je zemlja sveta te su oni spremni poginuti zbog nje. Zemlja je potrebna za Hram, a u Hramu se odvija bogoslužje, istaknuo je. Pozivajući se na sv. Pavla, gvardijan je naglasio da je zapravo naše tijelo Hram Duha Svetoga te kako je ono mjesto u kojem se odvija bogoslužje. Zbog toga smo mi pozvani prinositi svoja tijela kao žrtvu Bogu po uzoru na sv. Franju koji je bio div svetosti, a ne sladunjavosti.

Vjernici su se za proslavu svetkovine pripremali kroz trodnevnicu koju su predvodila braća iz samostana, a koja je uključivala molitvu krunice, pobožnost sv. Franji te misu s prigodnom homilijom. Na uočnicu svetkovine u ponedjeljak 3. listopada, euharistijsko slavlje predslavio je magistar bogoslova fra Serđo Čavar, dok je obred preminuća svetoga Franje predvodio domagistar fra Renato Galić.