Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje u Sinju

Sinj (IKA)

Franjevci samostana Gospe Sinjske i samostanskog okružja u srijedu 4. listopada proslavili su svetkovinu sv. Franje Asiškog. Euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan fra Marinko Vukman uz koncelebraciju župnika i samostanskog vikara fra Antonija Mravka, otočkog župnika fra Nikice Aidučića i uz još 16 svećenika.

Slavlje je uveličao Mješoviti zbor Svetišta i Župe Gospe Sinjske pod ravnanjem mo. fra Jure Župića i s. Jelene Marije Mijić.

U slavlju su sudjelovali franjevački sjemeništarci, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži te brojni poštovatelji karizme sv. Franje.

Fra Marinko je u propovijedi istaknuo da je Franjo jedan od najsnažnijih kršćanskih osobnosti. „Svojim životom ostavio je duboki trag u povijesti Crkve. Ne samo što je promijenio svoje vrijeme, nadaleko je nadživio svoje vrijeme i postao jednako suvremen i u naše doba. Franjo je bio apostol ljubavi i mira ne samo u svome vremenu nego je on to i danas. Svojim životom bio je najsnažnija kritika svome vremenu“, kazao je fra Marinko.

Za Franjin život istaknuo je posebno njegov odnos prema Stvoritelju kao temelju svega stvorenoga: „Odnos prema Bogu je bio odnos djeteta prema Oca i stvorenja prema Stvoritelju. Franjo je svjestan da je Bog Stvoritelj, a sve drugo je stvorenje. Iz ovoga proizlazi njegov posebni odnos prema stvorenjima jer u svemu je vidio Stvoriteljevu sliku, a o tome nam posebno pjeva Franjina Pjesma stvorova”.

Pred nama su dvije velike Franjevačke obljetnice, 800. obljetnica Potvrđenog Pravila i Božića u Grecciu, kazao je fra Marinko i zaključio: „Proslava ovih obljetnica nedvojbeno je dobra prigoda da franjevačka obitelj bude vidljiva i povezana u duhu sv. Franje Asiškog sa svijetom u kojem živimo, kojem je potreban Isus Krist kao i u Franjino vrijeme”.

Za proslavu sv. Franje franjevci samostana Gospe Sinjske s Franjinim štovateljima pripremali su se trodnevnom duhovnom pripravom. Svakog dana duhovni program je počinjao u 17 sati molitvom Franjevačke krunice i molitvama u čast svetog oca Franje. Molitveni program predvodio je župnik fra Antonio s članovima OFS-a Gospe Sinjske i časnim sestrama franjevkama. U 18 sati slavljena je misa s pjevanom Večernjom molitvom. Trodnevnicom su predsjedali fra Filip Milanović-Trapo župnik Župe Turjaci, fra Jurica Hrgović profesor klasičnih jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i fra Joško Kodžoman, ravnatelja Franjevačke klasične gimnazije i Sjemeništa u Sinju. Tijekom trodnevnice misna slavlja su uveličali članovi Dječjeg zbora i Zbora mladih Svetišta Gospe Sinjske. Na uočnicu svetkovine sv. Franje u utorak 3. listopada, poslije svete mise održan je „Obred preminuća“ sv. Oca Franje kojim je predsjedao gvardijan fra Marinko Vukman.