Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Jakova ap. na Čiovu

Trogir (IKA)

Župa sv. Jakova apostola na Čiovu proslavila je 25. srpnja svetkovinu nebeskog zaštitnika.

Proslavi je prethodila trodnevnica koju je predvodio prva dva dana župnik fra Matija Matošević, a dan uoči blagdan fr. Petar Galić OP.

Na sam blagdan slavljene su dvije mise – jutarnja i svečana večernja koju je predvodio dominikanac fr. Matijas Farkaš iz svetišta Bl. Augustina Kažotića, uz koncelebraciju župnika fra Matije Matoševića, župnika Drvenika don Dražena Balića, don Enriquea Alonsa iz Španjolske i starješinu svetišta Bl. Augustina Kažotića fr. Petra Galića. Pjevao je župni zbor kojim ravna maestro Vinko Buble, a na misi su bili štovatelja sv. Jakova iz župe, ostalih župa u Trogiru te okolnih župa Trogirskog dekanata, posebno onih s otoka Čiova.

 

 

 

U homiliji fr. Matijas je napomenuo da je sv. Jakov apostol završio ovozemaljski život poput sv. Stjepana samo zato što je propovijedao i slijedio Isusa Krista.

„Po kojim kriterijima živimo, tko su nam uzori i primjeri? Sveci – da, ali rijetki među nama mogu reći da žive po uzoru na nekog sveca. Da ih slijedimo bili bismo bolji i kvalitetniji ljudi. Crkva nam svake godine daje stotine svetaca kao primjer i uzor da je moguće biti Božji i biti svet. Mnogi od nas nastojimo biti bliže Bogu, ali ne uspijevamo u potpunosti biti Božji“, kazao je. „Jakov, jedan od prvih apostola Isusa Krista, uzor nam je i primjer. Živio je tri godine s Isusom i poslije Isusove smrti zajedno s Petrom preispitivao se – je li Isus ispravan, je li on za Njega. Tek nakon Isusova uskrsnuća u njima se budi vjera. Jakov je krenuo za Isusom i odrekao se vlastite obitelji. Majka Ivana i Jakova dolazi kod Isusa i pita ga bi li mogao jedan sin bit mu s lijeva, a drugi s desna. Isus joj odgovara – ne određujem ja to nego Netko drugi. Tipično kako se događa danas u našem svijetu – namještanje preko veza i vezica. Isus nam pokazuje danas da to nije rađeno po Božjim zakonima. Isus i nama kaže možete biti moji, ako ćete piti iz čaše iz koje ću ja piti. Eto nam pravog puta, kojeg je sv. Jakov naknadno otkrio – kada? Kad je upoznao Isusa Krista cijelim svojim bićem. Zato nam je sv. Jakov uzor kako prihvatiti Isusa Krista cijelim svojim bićem i po cijenu vlastitog života“, poručio je.

Gost KUD Kraluš iz Stupnika imao je ispred crkve na trgu Sv. Jakova jednosatni folklorni nastup.