Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Barišić predvodio proslavu svetkovine sv. Jakova u Dicmu

Dicmo (IKA)

Župa sv. Jakova u Dicmu svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika u nedjelju 25. srpnja procesijom i misom koju je predslavio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Nadbiskup Barišić u propovijedi je govorio o sv. Jakovu apostolu, koji se još naziva Jakov Stariji, koji je u prvotnoj jeruzalemskoj Crkvi uživao veliki autoritet, te je za nju, zajedno s Petrom, imao i pastoralnu odgovornost. On i njegov brat Ivan ostavili su oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otišli za Isusom. Dva Zebedejeva sina dobili su potom od Isusa nadimak „Boanerges“ – „sinovi groma“, vjerojatno zbog svoje revnosti i naglosti.

Nadbiskup je naglasio da je Jakov sudjelovao u važnim trenucima Isusova života, a dva su osobito znakovita: Isusovo preobraženje na brdu Taboru i njegova smrtna borba u Maslinskom vrtu. Drugo je iskustvo za njega predstavljalo priliku da nasluti tko je uistinu Mesija, kojega je židovski narod očekivao kao pobjednika. On nije bio samo okružen čašću i slavom, nego i trpljenjima i slabošću. Jakov je tako postupno sazrijevao u vjeri, otkrivajući Učiteljev istinski mesijanski identitet.

Mons. Barišić naglasio je da se od svetog Jakova može naučiti kako spremno prihvatiti Gospodinov poziv pa i kad traži da se napusti „lađa“ ljudskih sigurnosti; kako ga nasljedovati putovima što ih on pokazuje, ne obazirući se na vlastite iluzorne preuzetnosti, kako svjedočeći položiti svoj život za Isusa.

Budući da se ujedno slavio i 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba nadbiskup je u nastavku propovijedi govorio o vrednotama i vrijednostima koje su nam oni ostavili u naslijeđe unatoč svim poteškoćama i nevoljama kroz koje su prolazili. U tom je svjetlu pozvao nazočne da budu pozorni i brižni prema starijima. „Ono što damo to će nam se vratiti. Potrebni smo njihove mudrosti, molitve i blizine“, rekao je.

Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik don Vlade Strikić. Suslavio je i don Nikola Šakić.

Mještani Općine Dicmo u prigodi proslave Dana Općine i blagdana svojih nebeskih zaštitnika svetoga Jakova i svete Ane, priredili su bogat kulturno-umjetnički program. Nakon popodnevnog nedjeljnog slavlja mise ispred crkve upriličena je Večer folklora i nastup kulturno-umjetničkih društava na školskom igralištu, a od 22 sata uslijedio je koncert Siniše Vuce i gostiju uz poštivanje epidemioloških mjera. I ove godine Općina Dicmo dodijelila je priznanja zaslužnim mještanima: Ivanu Despotoviću, koji je više od 100 puta darovao krv; Stanku Vojkoviću, dugogodišnjem predsjedniku Kluba dragovoljnih davatelja krvi Dicmo te njihovoj sportašici Nini Simić koja je u svibnju na natjecanju osvojila zlatnu medalju u judu.