Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Josipa proslavljena u Würzburgu

Würzburg (IKA)

Župna svetkovina sv. Josipa proslavljena je svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 17. ožujka u Župi sv. Josipa na Grombühlu u Würzburgu.

Župna zajednica sv. Josipa na Grombühlu domaćin je liturgijskim slavljima Hrvatske katoličke misije Würzburg. Katolički vjernici obje narodnosti, njemačke i hrvatske, redovito nedjeljom i blagdanima slave mise u toj crkvi. Stoga je proslava svetkovine sv. Josipa, zaštitnika župe prigoda da se u slavlju povežu kršćanski vjernici obje zajednice.

Misu koja je bila dvojezična slavili su vlč. Thomas Drexler, zamjenik ravnatelja biskupijskog duhovnog stola biskupije Würzburg i fra Ivan Penava, župnik Hrvatske katoličke misije Würzburg.

Na početku mise vlč. Drexler pozdravio je sve okupljene vjernike i naglasio da je nedjelja dobra prigoda za proslavu zaštitnika župe na zajedničkoj župnoj misi. Potom je u propovijedi govorio o popularnosti sv. Josipa koja je „vrlo velika jer je sv. Josip brat svih radnih ljudi, svih izbjeglica, svih očeva i majki koji se suočavaju s nerješivim pitanjima u braku ili odgoju. Zaštitnik je ove crkve. Bio je jedan od nas“, poručio je.

Obraćajući se vjernicima na hrvatskom jeziku u svom dijelu propovijedi fra Ivan je podsjetio da je sv. Josip 1687. godine od strane Hrvatskog sabora izabran za zaštitnika Hrvatskog kraljevstva i cijelog hrvatskog naroda. „Čovjek traži životne uzore u hrabrim ljudima iz narodne prošlosti poput hajduka ili velikih generala, a mladi se dive superjunacima poput Supermana i Batmana. No, nitko od njih nije izabran za zaštitnika cijelog naroda“, rekao je. „No, koje super moći je imao sv. Josip? Prvo vidimo kako je bio odlučan i staložen zaštitnik Blažene Djevice Marije. Zaštitio ju je kad je bila trudna i pobrinuo se da nađe povoljan smještaj u Betlehemu kada je rodila Isusa Krista. Slavimo ga i kao poniznog poočima Isusovog. Nije mu bio naravni otac, nego ga je usvojio kao rođenog sina. Bio je uz njega u ono najnježnije doba kada dijete razvija svoj karakter. Kada iz puberteta sazrijeva u odraslog čovjeka“, istaknuo je. Te dvije osobine sv. Josipa predložio je i vjernicima da ih nasljeduju dok mole sv. Josipa za zaštitu.

Nakon mise vjernici su nastavili druženje u župnoj dvorani gdje je pastoralni tim Župe sv. Josipa predvođen župnim referentom Hubertom Hemmerichom i blagajnikom Arminom Kaffenbergerom organizirao ručak. Učiteljica hrvatske nastave Andrea Radman za tu prigodu organizirala je kreativnu radionicu uskrsnih ukrasa. Tako su svi roditelji od svoje djece dobili čestitke i pisanice na dar.