Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Male Terezije proslavljena u Bosanskoj Gradiški

Batar (IKA)

Svetkovina zaštitnice sela Batar i Bukvik, sv. Terezije Marije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica proslavljena je misom u subotu 1. listopada 2022. kod kapele na groblju u Bukviku, u župi Bosanska Gradiška.

Uz župnika iz Nove Topole Anđela Bartulice i domaćeg župnika o. Tomislava Topića misu je predslavio Karlo Višaticki iz Banje Luke. U propovijedi je protumačio lik Male Terezije, mlade, male, ali velike svetice.

Sudjelovalo je pedesetak vjernika, među kojima dvije sestre klanjateljice Krvi Kristove iz samostana u Novoj Topoli. Iako je kišilo, sudionicima to nije pokvarilo raspoloženje.

Nakon mise izmoljena je molitva odrješenja za sve pokojne na ovom groblju.

Zajedništvo je nastavljeno obilnim ručkom i prigodnom glazbom i pjevanjem domaćeg harmonikaša, te ostalih nazočnih.

Posljednji stanovnici i obitelji iz Batra i Bukvika iselile su 1971.godine i tako su ta sela ostala pusta.

Svake godine do početka rata u BiH, vjernici iz tih sela okupljali su se bar jednom godišnje na slavlju mise, o svetkovini sv. Male Terezije i o svetkovini Svih svetih.

Kapelica je srušena u ratnom vihoru u rujnu 1992. godine.

Nakon što je prošlo 29 godina od posljednjeg susreta, 25. svibnja 2019. ponovno je slavljena misa, nakon što je iskrčeno raslinje i očišćen okoliš groblja.

Prije godinu dana, 2021., temelje kapele na istom mjestu blagoslovio je banjolučki pomoćni biskup Marko Semren. U međuvremenu je podignuta i pokrivena. Slijede radovi žbukanja i uređenje interijera. Kapelu su podigli bivši stanovnici Batra i Bukvika i njihovi potomci, koji žive po svijetu, najviše u Republici Hrvatskoj. Inicijator je Miroslav Sušilo, porijeklom iz Bukvika, koji živi u Kutini, autor monografije „Batar i Bukvik – sela kojih više nema“.