Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Nikole Tavelića u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina sv. Nikole Tavelića svečano je u utorak, 14. studenog proslavljena u istoimenoj svečevoj župi na Jelasu u Slavonskom Brodu.

Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Božidar Nađ, župnik brodske Župe Krista Kralja.

Uz domaćeg župnika Darka Tvrdojevića suslavili su slavonskobrodski dekan Tomislav Ćorluka, domaći sinovi fra Ante Perković i vlč. Krešimir Čutura, župnik brodske Župe Duha Svetoga te brodski svećenici fra Slavko Milić, gvardijan u brodskom franjevačkom samostanu, Josip Matanović župnik Župe Dominika Savija, vlč. Ivica Martić, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca i vlč. Đuro Blumenšajn, župnik župa u Rokovcima i Andrijaševcima.

Naglasivši kako se za proglašenje svetim Nikole Tavelića čekalo 500 godina od njegove smrti, vlč. Nađ u homiliji je poručio kako je to poruka svima da budemo strpljivi s vjerom da Gospodin vidi naš trud i da će ga nagraditi.

Zapitavši se koliko su nam sveci uzori u nasljedovanju, a ne samo zagovornici, pojasnio je kako je poruka svetkovine toga dana da Bog želi da svatko bude svet. Ustvrdio je da to svatko od nas može biti, samo je pitanje je li to istinski i želimo.

Naglasivši kako to nije jednostavno, ali ostvarivo, istaknuo je primjer sv. Nikole Tavelića. „Poruka današnjeg blagdana je da možemo biti sveti. Svetost i savršenost su različite vrijednosti. Jedino je Bog savršen. On nas nikada ne poziva na nešto što je nemoguće. Zato, odlučimo se baš danas krenuti putem svetosti. Korak po korak; prestati psovati, redovito moliti, redovito živjeti sakramentalnim životom, živjeti radost i ljubav među ljudima koji nas okružuju, početi biti svjetlo ovoga svijeta, a ne suobličiti se tami, početi napokon živjeti onako kako jedan kršćanin treba živjeti, ne tražeći izlike i izgovore, nego napokon slijediti Krista u punom smislu te riječi. To nije jednostavno, teško je, ali itekako je isplativo. Malo truda u ovome svijetu za vječno uživanje u onome svijetu. Svjestan je toga bio sv. Nikola Tavelić kada je nosio radosnu vijest poglavaru Saracene – Kadiji. Znao je da mu zbog toga čina život visi o niti, ali nije odustao. Znao je koga nasljeduje. Znao je da je Kristov učenik. On nam je jedan od primjera da možemo biti sveti, samo je pitanje je li hoćemo”, rekao je vlč. Nađ.

Svoju je homiliji završio porukom da se zapitamo što nas spriječava da živimo po uzoru toga sveca i zašto napokon ne odlučimo da želimo biti sveti.

Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor.

Župljani su se za proslavu crkvene svetkovine pripremali u nedjelju 12. studenog kada je misno slavlje predvodio umirovljeni svećenik vlč. Ivan Tunić.