Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Petra i Pavla proslavljena na Grabovcu

Garčin (IKA)

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja na Grabovcu u župi Garčin, župljani su hodočastili do poklonca Sv. Petra gdje je održano i misno slavlje.

Poklonac Sv. Petra prvi puta spominje se 1842. godine, a obnovljen je i blagoslovljen 1977. godine. Na poticaj župnika Tomislava Karavidovića vjernici na Grabovac hodočaste već petu godinu u nizu, kako bi se spomenuli jednog od prvih zaštitnika župe. Naime, prve dvije župne crkve starog grada Garduna bile su posvećene sv. Petru i sv. Nikoli (u selu Dubravniku, područje današnjih Lapovaca). Crkva Sv. Petra, izgrađena od kamena, nalazila se na obroncima Dilja, uz samo naselje Garduna, a njezini ostaci (temelji crkve) nalaze se petstotinjak metara u šumi iznad mjesta gdje se nalazi današnji poklonac Sv. Petra.

Uz hladovinu starih lipa, te cvrkut ptica, župnik Karavidović slavio je misu za okupljene vjernike. Istaknuo je kako je posebno sretan što su se okupili na svetkovinu sv. Petra na mjestu gdje se nalazi i poklonac Sv. Petru te ostaci nekadašnje crkve Sv. Petra, jer se upravo na tom mjestu može doživjeti sjedinjenje nebeske i hodočasničke Crkve što ju imamo u svakoj euharistiji. Uz temelje crkve sada su neobilježeni grobovi vjernika, koji su prije otprilike osamsto godina dolazili na isto ovo mjesto i častili sv. Petra kao i mi danas, istaknuo je vlč. Karavidović. Ti vjernici su tada bili hodočasnička Crkva, a sada nam se pridružuju u slavlju kao dio proslavljene Crkve i ta činjenica nas sve treba ispuniti poštovanjem i poniznošću, kako bi ustrajali u Isusovu nauku djelatne ljubavi prema bližnjima i tako nastavili izgrađivati predivnu zemlju koju nam je Bog dao, poručio je župnik. Nakon mise, vlč. Karavidović vjernike je pozvao na druženje i okrepu.