Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Uskrsa proslavljena u šibenskoj katedrali

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 31. ožujka svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Koncelebrirali su umirovljeni biskup Ante Ivas i katedralni župnik don Krešimir Mateša. Pjevao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikuladre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Biskup Rogić vjernicima je u homiliji poručio da žive u uskrsloj vjeri, da iz te vjere crpe snagu i da ju svojim kršćanskim životom svjedoče. Uskrsnuće je pobjeda života – novi vječni život. Uskrsnuće je pobjeda ljubavi u darovanom oproštenju, pojasnio je.

Biskup je naglasio kako svjetlost, sjaj i radost uskrslog jutra može odagnati sve tmine i hladnoće koje se nadvijaju nad ljudsku dušu. Uskrs ima tu snagu, jer to je jutro konačne pobjede. Toga su jutra srušene sve pregrade razdvojnice koje su dijelile čovjeka od Boga. Bog ih je, osvjedočen nemoći svoga ljudskog stvora, sam došao srušiti za svagda. Pobijeđen je grijeh, pobijeđena je tama zavodljivosti ovoga svijeta, pobijeđena je smrt kao posljednja prijetnja. Tko, osim uskrslog Krista može ponuditi takvu pobjedu? Uskrs tamu pretvara u svjetlo, raspadljivo u neraspadljivo, smrtno u besmrtno, istaknuo je.

Svjedoci smo ipak da je još puno tame ostalo na zemlji. Kao da se tmina s Kalvarijskog brda „od ure šeste pa do ure devete“ nije povukla iz svih ljudskih srdaca. Još uvijek ima onih koji „više ljube tamu nego svjetlost“. I poslije Uskrsnuća može biti onih koji radije biraju smrt nego život, uputio je biskup.

„Neka uskrsna radost Kristove pobjede uđe u svaku dušu, u naše obitelji, u sve narode svijeta i ohrabri ih. Svitanje poslije Golgote više nema svoga zalaza. U toj snazi vjere koju nosi Kristovo uskrsnuće pronađimo novu snagu za sve životne borbe i otkrijmo istinsku radost života što ga Bog daruje već sada i jednom u vječnosti. Neka svaku dušu, neka svaki odnos, neka svaki posao, muku, ali i radost, uspjeh i zajedništvo obasja uskrsna svjetlost koja donosi puninu života! Svim vjernicima Šibenske biskupije i svima koji slave Isusa Krista uskrsloga, želim snagu vjere koju daruje uskrsli Gospodin. Sretan i blagoslovljen Uskrs“, poručio je biskup vjernicima.

Nakon misnog slavlja vjernici su u dvorani biskupske palače čestitali Uskrs biskupu Rogiću i Ivasu. Na misnom slavlju bio je i pravoslavni svećenik u Šibeniku jerej Milenko Lošić koji je biskupu Rogiću čestitao Uskrs.