Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Uznesenja BDM u Svetoj Mariji u znaku 230. obljetnice župe

Sveta Marija (IKA)

U predvečerje svetkovine Velike Gospe, u srijedu 14. kolovoza, apostolski administrator Varaždinske biskupije biskup Josip Mrzljak predvodio je svečanu euharistiju u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Svetoj Mariji u Međimurju.

U zajedništvu s mons. Mrzljakom na večernjoj misi bili su domaći župnik vlč. Pavao Markač, zatim preč. Stjepan Najman, župnik župe sv. Nikole u Varaždinu i dekan Istočnovaraždinskog dekanata, preč. Antun Hoblaj, župnik u Prelogu i dekan Preloškog dekanata te drugi svećenici. Inače, ova misa koju je predvodio apostolski administrator naše Varaždinske biskupije, a nakon koje je uslijedila tradicionalna procesija sa svijećama ulicama Svete Marije, bila je kruna trodnevne duhovne priprave kojom se ta međimurska vjerska zajednica pripremala za svetkovinu Velike Gospe. Prve večeri trodnevnice misu je slavio vlč. Matija Vonić, župnik iz Draškovca, dok je dan kasnije predvoditelj misnog slavlja bio vlč. Ivan Kljunić, župnik iz Kotoribe.


Inače, na samu svetkovinu Uznesenja BDM, koja je ujedno bila u znaku 230. obljetnice župe, prvu jutarnju misu predvodio je domaći župnik Markač. Fra Željko Železnjak, župnik župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu, predvodio je misu za bolesnike i medicinsko osoblje, dok je hodočasničku misu slavio preč. Antun Hoblaj. Popodne je bio euharistijski blagoslov i Večernica. U ovo poznato međimursko marijansko svetište svake godine o svetkovini Velike Gospe hodočaste tisuće vjernika. Mnogi od njih stigli su pješice ili biciklima kako bi se pomolili i poklonili Majci Božjoj.