Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveučilište u Splitu prema međunarodnom rangiranju sveučilišta - najbolje u Hrvatskoj

Split (IKA)

Na The World University Rankings ljestvici, objavljenoj 2. rujna, Sveučilište u Splitu postiglo je najbolji rezultat na nacionalnoj razini u 2021. godini, dok je u svijetu rangirano između 1001. i 1200. mjesta, objavljeno je na mrežnim stranicama Sveučilišta u Splitu - unist.hr.

Od kada je po prvi put 2011. godine provedena ovakva vrsta vrednovanja, broj institucija visokog obrazovanja koje sudjeluju porastao je s 200 na čak 1662, pri čemu je ove godine više od 2112 institucija predalo podatke za rangiranje što zapravo predstavlja preko 100 milijuna citata na više od 14 milijuna znanstvenih radova te anketu sa preko 22 000 znanstvenika.

U ovoj pandemijskoj godini kad su se sveučilišta susrela s brojnim izazovima najveći napredak ostvarila su kineska sveučilišta, a značajan porast u više kategorija ostvaruju već nekolikog godina i sveučilišta u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Pakistanu, Maleziji i Indoneziji.

Ove godine, Sveučilište u Splitu ostvarilo je porast u broju bodova u čak 4 od ukupno 5 područja koje Times Higher Education primjenjuje prilikom vrednovanja: Nastavi, Istraživanju, Prihodu od industrije te Međunarodnoj suradnji. Za napomenuti je da je citiranost najbolje ocijenjeno područje.

Također, Sveučilište u Splitu ponovno je ostvarilo uspjehe na NTU (National Taiwan University) ljestvici koja od 2007. godine, već tradicionalno objavljuje sveučilišno vrednovanje  „Ljestvica uspješnosti znanstvenih radova svjetskih sveučilišta“ (Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities).

Rangiranje se temelji na 3 parametra: Istraživačka produktivnost, Istraživački utjecaj i Istraživačka izvrsnost, koji se oslanjaju isključivo na kvalitetu i utjecaj znanstvenih radova indeksiranih u Web of Science i ESI Clarivate (Essential Science Indicators) bazi podataka.

Ove godine Sveučilište u Splitu našlo se na svjetskoj ljestvici između 651. i 700. mjesta, dok je na temelju kvalitete i utjecaja znanstvenih publikacija, u području znanosti o životu pozicionirano u rangu od 401. do 450. mjesta, a u području prirodnih znanosti između 451. i 500. mjesta, piše na mrežnim stranicama Sveučilišta u Splitu – unist.hr u ponedjeljak 6. rujna.