Budi dio naše mreže
Izbornik

Svi smo pozvani biti svjedoci Božjeg milosrđa

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je na Nedjelju Božjeg milosrđa, 19. travnja, misno slavlje u kapeli Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci, u izravnom prijenosu na Facebook stranici Riječke nadbiskupije.

Nedjelju Božjeg milosrđa proglasio je sv. Ivan Pavao II. 30. travnja 2000. godine, na dan kanonizacije sv. Faustine Kowalske (1905.-1938.). u čijem je Dnevniku zapisana Isusova poruka toj svetici u vezi blagdana, a na što je na početku propovijedi podsjetio riječki nadbiskup. Dodao je kako na današnji blagdan slušamo tekst Ivanova evanđelja o ‘nevjernom Tomi’ (Iv 20, 19-31). Premda je bio Isusov učenik, slijedio i slušao Krista, Toma se pokazao i kao nevjernik o čemu govori svetopisamski tekst. Ipak, Isus ga nije odbacio i pokazao je svoje milosrđe. Tu je nada i za nas, jer je i naša vjera ponekad poput Tomine.

Propovjednik je podsjetio na riječi: “Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju” (Iv 20, 29), poručivši da smo i mi danas takvi jer nismo kao prvi učenici vidjeli Isusa, ali ga vidimo očima vjere. Upozorio je da naše oči vjere mogu također oslabjeti i tada je potrebno obraćati se Gospodinu, kao što se Toma obratio. Vjernike je potaknuo da svoj život oblikuju po vjeri jer malo nam vjera koristi ako svojim životom ne pokazujemo da Isusa nasljedujemo. Krist je bio milosrdan Tomi, ali i svakome od nas. U vrijeme kada je prvi put nakon uskrsnuća došao među svoje učenike, što je bio i prvi susret ‘u Crkvi’, Tome nije bilo. Imao je nekog drugog posla. Danas se to događa i nama kada ne dolazimo na susret s Gospodinom. Važno je biti prisutan u zajednici učenika kako bismo ostali ustrajni u vjeri, poručio je mons. Devčić.

Upozorio je da ne možemo susresti Isusa izvan Crkve, jer je on povezan s njom neraskidivim nitima. Ne molimo li, naša vjera neće imati plodove i postat ćemo ljudi koji vjeruju samo onome što mogu opipati. Toma je dopustio Isusu da oživi njegovu vjeru. Bog je milosrdan, a Sveto pismo je knjiga o jednoj temi – Božjem milosrđu prema grešnom čovjeku i čovječanstvu. Koliko god u životu smo sagriješili i život nam se činio kao promašaj, nikada ne bismo trebali gubiti vjeru u milosrdnog Oca. Bog je naš Otac koji će učiniti sve za naše spasenje. Svi smo pozvani biti svjedoci Božjeg milosrđa, poručio je riječki nadbiskup.

Na kraju misnog slavlja potaknuo je sve na moliti za one koji zbog pandemije korona virusa. Ona je promijenila naše živote i slavljenje Euharistije, ali Bog sve vidi i ako to dopušta – zna zašto dopušta. Moramo imati povjerenja u njega i ostati čvrsti u vjeri, zaključio je nadbiskup Devčić.

Na misi su koncelebrirali rektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. mr. Mario Gerić i đakon vlč. Ivan Devčić.