Budi dio naše mreže
Izbornik

Svibanjski MAK

Zagreb (IKA)

Na stranicama najnovijega MAK-a dominiraju žene - majke, učiteljice, pjesnikinje, slikarice, kuharice… biblijske junakinje, Makovice, prvopričesnice, krizmanice.

U Marijinu mjesecu ženska je „snaga” u prvom planu. Vidljiva već s korica broja – od pjesme posvećene Kraljici svibnja i našoj nebeskoj majci Mariji, kao i naslovnice – na kojoj su ponosna i radosna lica osmašice Laure i njezine učiteljice Valentine, „uhvaćena” Makovim objektivom netom nakon primljena priznanja i nagrada na „dječjem Kranjčiću” u Križevcima. O povezanosti i ljubavi učenika i učitelja Mak je svjedočio na još jednom velikomu događaju, završnici Vjeronaučne olimpijade u Osijeku i Đakovu (odakle dolazi prava bogata fotogalerija i izvještaj).

Preko čitave dvije Makove stranice predstavljene su biblijske junakinje Staroga zavjeta – hrabre, pametne, ustrajne i bogobojazne žene po čijim je riječima i djelima Bog činio čudesa, ljubio i štitio čitave narode. I danas preko majki diljem svijeta Bog ljubi i čini čudesa. Stoga čitatelje upravo s jednom takvom mamom i to najslavnijom na svijetu, Mak upoznaje uz pomoć jednoga neobičnog testa.

Zašto je Mariji od svih mjeseci posvećen baš svibanj doznaje se iz rubrike „Mjeseci u molitvi”. Usto su vezane i svibanjske pobožnosti, a kako se one obilježavaju u „zemlji vječitog proljeća”, makovcima opisuje misionar don Danko Litrić iz Ruande. U istom duhu, rubrika „Dramolet” donosi igrokaz „Cvijeće za Mariju”.

Nova priča govori o crnoj ovci imena Crnica. Nasmijati se, ali i dobro zamisliti može se uz nove „Aforizme za djecu”, a ponešto naučiti uz rubriku „Zoomak” u kojoj su predstavljene ribe „izumiteljice”, čiji „izumi” nadmašuju čak i one ljudske. Kako „narasti” u poslušnosti savjetuje tekst rubrike „Rastimo u vrlinama”, dok u najnovijem „Psihotestu” makovci otkrivaju kakva im je „osobnost”. Pored „Proletuša” s brojnim zanimljivostima i neobičnim svjetskim pojavama i dogodovštinama, tu su i najnovija kulinarska dostignuća iz Makove kuhinje – recept za jednostavnu „tortu u čaši”. Iz mnogima najdraže „Blaževe pošte” “iskočila” su, viš(lj)e od ostalih, dva pisma: ono sedmašice Veronike koju zanima postoji li Veronikin rubac, te prvopričesnice Julije koja moli Blaža za pomoć u izboru najbolje torte za njezino veliko slavlje. Svibanjski pupoljci mirišu i sa stranica „MaLIMAka, dijela časopisa za mlađe osnovce i prvopričesnike.

Ključne riječi:
MAK svibanj/2019