Budi dio naše mreže
Izbornik

Švicarski kanton i biskupija zajednički u borbi protiv spolnog zlostavljanja u Crkvi

Sion (IKA)

Južni švicarski kanton Valais i Biskupija Sion izradili su zajedničku Povelju o borbi protiv spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, objavio je Vatican News.

Kako je priopćeno iz Biskupije, dijalog je inicirao kanton. Kanton financijski podupire Crkvu u “ispunjavanju središnjih crkvenih zadaća” koje su “istodobno u javnom interesu”. Povod za sastavljanje povelje bila je objava pilot studije Sveučilišta u Zürichu o spolnom zlostavljanju u Crkvi u Švicarskoj od rujna ove godine.

Dijalog je pokrenuo državni savjetnik Frédéric Favre, voditelj Odjela za sigurnost, institucije i sport (DSIS). Kao rezultat toga, sastavljena je zajednička deklaracija. Biskupija Sion obvezuje za to mjerodavnu službu da se pridržava i provodi njezin sadržaj, kaže se u priopćenju za javnost.

Načelnom deklaracijom je, između ostalog, propisano da dušobrižnici pri zapošljavanju moraju priložiti potvrdu iz kaznene evidencije i poseban osobni dosje. Pastoralni pomoćnici će ubuduće, među ostalim, morati sudjelovati na preventivnom tečaju. Pastoralno osoblje također treba biti podvrgnuto standardiziranoj psihološkoj procjeni. Nadalje, pastoralne službenike treba imenovati ili zapošljavati samo ako je prije toga izvršena detaljna analiza njihovog dosjea.

Povelja također propisuje da se arhivsko gradivo koje se odnosi na zlostavljanje neće uništavati. Za suzbijanje zlostavljanja biskupija će osnovati i novo povjerenstvo za prevenciju.

Studija koju je u rujnu objavilo Sveučilište u Zürichu izazvala je zaprepaštenje u Crkvi u Švicarskoj. U izvješću je dokumentirano više od 1 000 slučajeva spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Švicarskoj od sredine 20. stoljeća.

Prema voditeljima studije, to je samo vrh ledenog brijega jer većina slučajeva nije bila prijavljena, a dokumenti su uništeni. Studija ne donosi analizu žrtava po biskupijama.

Ključne riječi:
spolno zlostavljanje švicarska