Budi dio naše mreže
Izbornik

Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije objavilo monografiju "Hodimo u novosti života"

Zagreb (IKA)

Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije objavilo je monografiju o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije pod nazivom "Hodimo u novosti života" u kojoj su zabilježena iskustva što ih je Crkva zagrebačka živjela tijekom višegodišnjeg razdoblja pripreme i odvijanja Sinode.

U knjizi, na 304 stranice, kronološkim su redom u deset poglavlja detaljno prikazani i opisani najvažniji događaji i sadržaji vezani uz pripremu te održavanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, s posebnim naglaskom na odvijanje sinodskih zasjedanja.

U prvom poglavlju knjige prikazan je tijek pripreme Sinode od dana najave njezina održavanja na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002., pa do službenog završetka obrade prijedloga u postupku nadbiskupijskog savjetovanja početkom 2011. Osim toga, prikazan je nastanak i značenje Molitve za Sinodu, Himna Sinode, logotipa i gesla Sinode.

Razdoblje bliže pripreme za početak sinodskih zasjedanja opisano je u drugom poglavlju, a obuhvaća vrijeme od 2011. do 2016. Osim opisa tijeka i načina izrade Radnoga dokumenta i Pravilnika Sinode, donesen je pregled imenovanja s popisom članova Sinode, prikaz zadaća i sastav sinodskih tijela (Predsjedništvo Sinode, sinodska povjerenstva, odbori, komisije), a objavljeni su i Nadbiskupovi proglasi te odluke donesene neposredno prije početka zasjedanja Sinode.

Razdoblje “odvijanja Sinode” prikazano je u osam poglavlja, počevši od euharistijskog slavlja prigodom početka zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016., pa do zahvalnog euharistijskog slavlja u prigodi završetka sinodskih zasjedanja, na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2018.

Svako od pet održanih sinodskih zasjedanja predstavljeno je objašnjenjem značenja tematskog područja o kojem se raspravljalo na pojedinom zasjedanju, opisom pripreme svakog pojedinog zasjedanja, kao i samog tijeka odvijanja sinodskih zasjedanja. Uz svako zasjedanje doneseni su cjeloviti tekstovi govora Nadbiskupa i gostiju nazočnih na zasjedanjima.

Objavljeni su i tekstovi poruka što ih je papa Franjo uputio zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću prigodom početka i završetka sinodskih zasjedanja. Monografija donosi i opis hodočašća članova Sinode u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te u Krašić, mjesto rođenja, sužanjstva i blaženog preminuća kardinala Alojzija Stepinca, održanog na polovici prijeđenog sinodskog hoda, 16. rujna 2017.

U dodatku ove knjige predstavljeni su svi članovi Sinode fotografijama i osnovnim podacima, a uz popis i sastav sinodskih tijela doneseni su i dojmovi članova Sinode upućeni Tajništvu Sinode u razdoblju odvijanja i neposredno nakon završetka sinodskih zasjedanja.

Monografiju je pripremilo Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a grafički oblikovala nakladnička kuća “Glas Koncila”. U predstojećem razdoblju bit će upriličeno svečano predstavljanje monografije “Hodimo u novosti života”.