Budi dio naše mreže
Izbornik

Tema dana HRT-a: Borba protiv svećeničkog zlostavljanja

Zagreb (IKA)

U Vatikanu je u nedjelju 24. veljače završio četverodnevni Susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi o čemu su u emisiji Hrvatske radiotelevizije govorili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić i urednica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.

Vrhunac susreta bio je Papin nagovor nakon mise. Papa je cjelovito obuhvatio tematiku zlostavljanja djece. Ona je, nažalost, jedna tužna realnost. Papa se usredotočio na Crkvu, ali je u svom govoru obuhvatio svu ugroženu djecu, milijune njih diljem svijeta, kazao je nadbiskup Puljić, koji je kao predsjednik HBK sudjelovao na susretu u Vatikanu. 

Papa Franjo u govoru nije išao konkretno s prijedlogom da se svećenike zlostavljače djece odmah razriješi službe, ali je rekao kako će se takvi slučajevi, ako se dogode – uzeti jako ozbiljno, rekao je nadbiskup Puljić, objavljeno je na mrežnim stranicama HRT-a.

Mons. Puljića posebno se dojmila Papina rečenica: Svećenici moraju biti na putu svetosti. Narod ima pravo na vrijednog svećenika. Božji narod će znati odgovoriti, jer sva zlodjela koja se čine – znak su Sotone. A protiv njega se može boriti samo molitvom, poniznošću, kajanjem i čvrstom vjerom da povijest vodi Bog.

Nadbiskup smatra da je ovaj skup predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, redovničkih poglavara i voditelja dikasterija pokazao i sinodalnost sudionika, što je Papa i htio. I sudionici su zadovoljni s Papinim današnjim nastupom, bio je vrlo radikalan i govorio je kao pravi otac, te pozvao i druge institucije koje su istim zlom ugrožene u zajedničku borbu u zaštitu onih koji su prava Kristova slika, rekao je predsjednik HBK.

„Dobro je što su se konkretno poručile neke stvari na ovako visokom nivou – i zločin i prikrivanje zločina”, kazala je Diana Tikvić. Podsjetila je kako vjernici mogu sami pokušati biti bolji ljudi, kako bi na taj način utjecali na cjelokupnu Crkvu.

Ključne riječi:
HRT Puljić Tikvić