Budi dio naše mreže
Izbornik

Temeljna formacija animatora

Zagreb (IKA)

Treći vikend Temeljne formacije animatora dvanaeste generacije animatora u Dubrovniku održan je od 16. do 18. veljače u prostorijama Biskupijskog sjemeništa. Na susretu se okupilo sedamdesetak sudionika i dvadesetak animatora instruktora i specijalaca, izvijestila je Dubrovačka biskupija.

Tema trećeg vikenda bila je „Mjesto i pripadnost animatora u zajednici“ kroz koju su sudionici imali priliku produbiti svoje razumijevanje uloge animatora u zajednici. Sudionici su tijekom vikenda poslušali raznovrsna predavanja i sudjelovali u interaktivnim radionicama koje su vodili animatori instruktori i specijalci. Fokusirali su se na važnost osjećaja pripadnosti u zajednici te su kroz predavanja, radionice, grupni i individualni rad učili o tome kako animatori mogu doprinijeti boljitku svoje zajednice. Kroz dijeljenje osobnih iskustava, praktične vježbe i simulacije sudionici su mogli iznijeti svoje ideje te razmijeniti savjete za uspješno djelovanje kao budući animatori u svojim zajednicama.

U nedjelju 18. veljače mladi su sudjelovali na misi u katedrali Gospe Velike koju je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić. U propovijedi je predvoditelj slavlja približio mladima tu situaciju kako je teško biti u pustinji i čuti Božji glas. Teško je biti u tišini jer kad počneš moliti toliko si rastresen da misli samo bježe, kazao je i primijetio kako je današnja generacija – generacija slike. Sve se brzo odvija te im se teško skoncentrirati na molitvu, a tako jednostavno na društvene mreže.

Korizma je vrijeme za ulazak u svoje srce, odricanje od nečega, odricanje od onoga što stoji između osobe i Isusa. Nekih stvari se potrebno odreći i zato je korizma vrijeme odricanja. „Uđi u pustinju svog srca, pokušaj donijeti odluku da ćeš malo više moliti, činiti dobra djela, nekoga posjetiti, tražiti oproštenje, otići na ispovijed“, predložio je katedralni župnik. Korizma je vrijeme pripreme, ako sagriješiš odmah se pođi ispovjediti da budeš odriješen od toga, potaknuo je i objasnio da što osoba dulje stoji u nekom grijehu, navikne se na njega i počne vjerovati da to nije tako strašno. Onaj čovjek koji je u grijehu ne vidi dobro. Čovjek koji se više ispovijeda postaje sve više osjetljiv na grijeh i želi se riješiti i onih najmanjih grijeha koje je učinio.

„Nemojmo biti površni u odnosu s Bogom nego pokušajmo zaroniti u taj odnos, a to možeš samo ti napraviti, drugi te mogu poticati, ali sam moraš odlučiti“, naglasio je katedralni župnik. Vrijeme korizme je vrijeme propitivanja svog odnosa s Bogom. Svjestan je vjernik napasti, ali i Crkve koja mu daje sigurnost. Isus je i jučer i danas i sutra isti, živ i prisutan, istina je uvijek ista. Župnik Lučić na kraju je potaknuo okupljene da promisle kako se u ovoj korizmi otvoriti Božjoj riječi, otvoriti Gospodinu, odbaciti grijeh, tražiti oproštenje i krenuti njegovom milošću naprijed jer je to ono što Isus želi.

Temeljna formacija animatora održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Salezijanske obitelji. Sljedeći i posljednji vikend ove formacije održat će se u travnju.