Budi dio naše mreže
Izbornik

Teolog Tomáš Halík: Stanje u Crkvi podsjeća na situaciju neposredno prije reformacije

Prag (IKA)

Teolog Tomáš Halík usporedio je situaciju Crkve s vremenom prije reformacije. Pritom je naglasio da reforme ne bi trebale uključivati samo institucionalne promjene, već one trebaju imati i kontemplativnu dimenziju, izvještava Katholisch.de.

Češki teolog trenutačnu situaciju Katoličke Crkve nakon razotkrivanja brojnih afera zlostavljanja uspoređuje s vremenom prije reformacije. „Možda je jedan od najdramatičnijih šokova bio šok otkrivanja pandemije seksualnog i psihičkog zlostavljanja. Poput skandala oko prodaje oprosta u srednjem vijeku, ovi su skandali istaknuli potrebu za dubokim reformama. Današnja situacija Crkve podsjeća na situaciju neposredno prije reformacije“, rekao je Halík u intervjuu koji je u petak 27. svibnja objavio časopis Publik-Forum.

Teolog je izrazio stajalište da je postojeći oblik kršćanstva „izgubio svoju vitalnost, svoju moć uvjerenja, svoju jasnoću i vjerodostojnost“ i da bi trebao biti zamijenjen drugim oblikom. U povijesti kršćanstva bilo je mnogo takvih promjena – podsjeća. „Danas se pojavljuju dva nova oblika: necrkvena duhovnost, kao glavni konkurent crkvenom kršćanstvu, te politička upotreba kršćanstva kao identitetsko-političke ideologije ekstremne desnice”, rekao je ovaj poznati teolog. Sinodalna reforma koju je pokrenuo papa Franjo mogla bi biti treći put – ako uspije.

Osvrćući se na Papu i njegovu metaforu Crkve kao poljske bolnice, Halík je u intervjuu govorio o potrebi za takvom bolnicom: „Crkva kao bolnica treba dijagnosticirati, liječiti i sprečavati rehabilitiranje zla našeg vremena poput populizma, nacionalizma, fundamentalizma“. On Crkvu vidi i kao „školu kršćanske mudrosti“ po uzoru na srednjovjekovna sveučilišta, koja su bila zajednice učitelja i studenata. „Iznad svega vjerujem u transformaciju Crkve iz krute institucije u ‘zajednicu na putu’. Ali to shvaćam kao ekumensku zajednicu u najširem smislu“, naglasio je Halík.

Samu Crkvu teolog je opisao kao „dugo podijeljenu“. Čak i kad bi bilo moguće okupiti razumne kršćane s oba krila koji bi bili sposobni za dijalog – što je „neophodan preduvjet za uspjeh budućeg Koncila“ – mora se očekivati da će zagovornici ekstremnih stajališta s obje strane napustiti Crkvu. „Određeni stupanj prevencije“ protiv takvog razvoja mogli bi ponuditi oni koji su pokazali „da smjer razvoja nije desno ili lijevo, već dubinski“. Jer ako reforma ili obnova Crkve želi biti plodonosna, ona mora imati kontemplativnu dimenziju. Nije dovoljno samo napraviti institucionalne promjene ili prilagodbe u kanonskom pravu, kako su vjerovali neki, prenosi Katholisch.de.

Tomáš Halík, nekoć pripadnik ‘podzemne Crkve’ u Češkoj, profesor je sociologije na Karlovu Sveučilištu u Pragu, predsjednik Češke kršćanske akademije i župnik studentske župe u Pragu. Dobitnik je Templetonove nagrade i počasnog doktorata sveučilišta Oxford. Halík je bio jedan od predavača na drugoj Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku od 18. do 24. srpnja 2021. godine.

Ključne riječi:
Tomáš Halík