Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: tomas-halik

Teolog Tomáš Halík: Sinodi treba hrabrosti da nešto promijeni u Crkvi

Tajništvo Sinode objavilo je predavanje češkog teologa i svećenika Tomáša Halíka, koji je pratio trodnevni međunarodni susret „Župnici za sinodu“ iz cijeloga svijeta u Sacrofanu. Među temama o kojima je govorio bile su: kriza vjerodostojnosti Crkve zbog spolnog zlostavljanja, klerikalizma, sve manje zvanja, misija i sinodalni proces, izvijestio je 4. svibnja Vatican News.

Objavljena knjiga Tomáša Halíka „Dotaknuti rane“ na hrvatskom jeziku

U izdanju Družbe Misionara Krvi Kristove iz tiska je izišla knjiga pod naslovom „Dotaknuti rane“ u podnaslovu „Duhovnost neravnodušnosti“, češkog autora Tomáša Halíka, svećenika, teologa, sociologa i sveučilišnog profesora. Za hrvatski je prijevod odgovorna Vikica Tišljar.

Intervju s Tomášom Halíkom: Nove mješine ne stvaraju novo vino

Poznati praški teolog Tomáš Halík protagonist je koji ukazuje na način na koji se kršćanstvo može živjeti u današnjoj sekulariziranoj Europi. Uvjeren je da unatoč krizi kršćanstva vjernici ne bi trebali odstupiti od društvene odgovornosti. Tijekom nedavnog posjeta Gornjoj Austriji s njim je za kirchenzeitung.at razgovarao Josef Wallner.

Profesor Tomáš Halík održao predavanje na tečaju formacije za nove biskupe

Tijekom rujna u prostorijama Sveučilišta Regina Apostolorum u Rimu održavao se godišnji tečaj za novoimenovane i novozaređene biskupe u organizaciji vatikanskog Dikasterija za biskupe. Između ostalih, predavanje pod nazivom „33 teze o Crkvi u vremenu promjene epoha“ održao je mons. Tomáš Halík.

Religije – nada za posrnuli svijet

Bečki pastoralni teolog Paul Zulehner zajedno s praškim teologom Tomášom Halíkom i bivšom njemačkom saveznom ministricom Annette Schavan objavio je u četvrtak 14. rujna, u vrijeme putovanja pape Franje u Kazahstan na Kongres poglavara svjetskih i tradicionalnih religija, međunarodni apel koji su podržali brojni teolozi i drugi intelektualci diljem svijeta. Donosimo prijevod na hrvatski jezik.

1 2