Budi dio naše mreže
Izbornik

Profesor Tomáš Halík održao predavanje na tečaju formacije za nove biskupe

Rim (IKA)

Tijekom rujna u prostorijama Sveučilišta Regina Apostolorum u Rimu održavao se godišnji tečaj za novoimenovane i novozaređene biskupe u organizaciji vatikanskog Dikasterija za biskupe. Između ostalih, predavanje pod nazivom „33 teze o Crkvi u vremenu promjene epoha“ održao je mons. Tomáš Halík.

Glavna tema bila je „Naviještati evanđelje u promjenjivim vremenima: služba biskupa“. S obzirom na to da prijašnjih godina tečaj nije bilo moguće organizirati zbog covida, ove se godine on održao u dva kruga, a zajedno na njemu sudjeluje oko 320 biskupa sa svih kontinenata.

U drugom tjednu – za biskupe iz Europe, SAD-a, Kanade, Južne Amerike, Australije i Oceanije – profesor mons. Tomáš Halík, koji je između ostaloga bio predavač na drugoj Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku od 18. do 24. srpnja 2021., pozvan je iz Dikasterija za biskupe da održi predavanje o „znakovima vremena i ulozi Crkve“. Svoje predavanje nazvao je „33 teze o Crkvi u vremenu promjene epoha“, prenosi stranica Halik.cz.

Među sudionicima bila su i četvorica biskupa iz jugoistočne Europe: kotorski biskup Ivan Štironja (Crna Gora), srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina (Srbija), te iz Hrvatske dubrovački biskup Roko Glasnović i zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Ranije je, na prvom seminaru, sudjelovao i križevački vladika Milan Stipić.

Okupljeni biskupi na seminaru su dublje promišljali o službi biskupa u kontekstu hoda sinodalne Crkve. Svaki radni dan imao je temu o kojoj su nazočni biskupi slušali izlaganja i razgovarali: Crkva u postmodernom društvu nakon pandemije; Dva prioriteta naglašena od Pape u hodu Crkve: obitelj i sveopće bratstvo; Svetost biskupa; Usavršavanje u vođenju. Jedna od podtema na susretu je bila i tema prevencije i nulte tolerancije zlostavljanja.

Poseban je naglasak stavljen na apostolsku pobudnicu Amoris laetitia te enciklike Laudato si i Fratelli tutti. Na kraju tečaja, u bazilici sv. Petra kardinal Marc Ouellet predvodio je zajedničku misu, a potom je sudionike primio i papa Franjo.