Budi dio naše mreže
Izbornik

Teološka brucošijada studenata Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru

Zadar (IKA )

Teološka brucošijada jedan je od događaja po kojima studenti zadarskog Teološko-katehetskog odjela, pristigli iz svih dijelova Hrvatske, žele biti vidljivija prisutnost u javnosti, da se „njihov glas čuje na Sveučilištu i u nadbiskupiji“, kao podrška duhovnom životu studenata.

Teološka brucošijada studenata Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru održana je prvi put u srijedu 7. studenoga a sastojala se od dva dijela. Susret studenata počeo je euharistijskim klanjanjem pred Presvetim koje je u sveučilišnoj kapeli Sv. Dimitrija u Zadru predvodio dr. o. Arkadiusz Arek Krasicki, predavač na tom Odjelu. Nakon polusatnog klanjanja, program je nastavljen u obližnjem Studentskom klubu Božo Lerotić gdje je o ulozi teološkog studija u njihovu životu svjedočilo troje studenata koji su pred stjecanjem diplome.

Krasicki izrazio je radost što po svojoj službi i poslanju može biti na životnom putu tih studenata, rekavši da su mladi motivacija i za drugoga u svom okruženju. Uz poticaj da daju sve od sebe, žarko je apelirao da svaki dan čitaju Riječ Božju, riječ života, „pa će vidjeti što će se u njihovim životima početi događati’. „Božje riječi duh su i život“, istaknuo je o. Krasicki, potaknuvši studente da dopuste Bogu da ih nahrani svojom Riječju, da mu se otvore u predanju. „Što imaš od čega ti se teško rastati? Tvoje zamisli često su uzrok tvoje depresije, neraspoloženja. Jesi li spreman odreći se toga o čemu si razmišljao prije nego si došao Isusu? Pusti to. Nećeš ništa izgubiti“, rekao je u razmatranju pred Presvetim o. Krasicki, tragom čitanja o susretu Isusa i mladića koji ga je pitao „Što mi je činiti da imam život vječni?“ „I mi poput tog mladića poznajemo zapovijedi, ali ne čuvamo ih do kraja. Kada je taj mladić otišao od Isusa, nakon njegovih riječi da to sve poda siromasima, što Isus čini? Isus ga pogleda i zavoli. Isus gleda drugačije od ovoga svijeta. Ne osuđuje, ne prigovara, ne uništava. Isus ljubi“, poručio je o. Krasicki.

U Studentskom domu studentica Teološko-katehetskog odjela i Talijanskog jezika Eni posvjedočila je kako se dugo vremena tijekom studiranja pitala je li teološki studij za nju, je li to pogrešan odabir. Nije se osjećala ispunjeno. Jedne noći doživjela je Božju milost koja joj je skinula teret i sav osjećaj nutarnje distance prema teološkom studiju, a to je bilo povezano i s njenim odricanjem od grijeha u životu. „Bog je uvijek bio uz mene, profesori i kolege studenti, i kada nisam toga bila svjesna, to sam spoznala te večeri. Bog me vodio u životu. Božja milost mi je otvorila oči. Svatko od nas je živo evanđelje, Bog ima namjenu za svakoga od nas. Bila sam mislila studirati psihologiju da naučim kako razumjeti ljude. A teologija me naučila kako da volim sve ljude. Jedan je svećenik rekao da je naš život hram i nekad trebamo dopustiti da ga Bog u cijelosti razruši i izgradi novi“, rekla je Eni koja sada radosno živi svoju povezanost s Gospodinom pomognutu i teološkom formacijom te slavi Boga pjesmom i u studentskom zboru.

Iva, studentica teologije i pedagogije, rekla je kako je mislila da je teologija studij za klerike, redovnike, ne za laike. Iako je imala želju otići u misije, i ona se pitala je li taj studij dobar izbor za nju. „Teološki studij mi je promijenio pogled, razbio predrasude, oplemenio me. Tu proučavamo Božju riječ i nastojimo živjeti prema njoj“, rekla je Iva.

Hrvoje, student teologije i povijesti, posvjedočio je svoje životno traženje i milost koja mu se dogodila i po studiju teologije, na način da se riješio i svojih kompleksa, spoznao je svoje grijehe i pogreške. Postao je otvoren, komunikativan, bez straha od nastupa u javnosti te je i sadašnji studentski predstavnik Teološko-katehetskog odjela. Potaknuo je brucoše da uzor uvijek gledaju u Kristu, ne u ljudima, jer zagledanost u ljude može donijeti i razočaranje. Rekao je i kako je važno da osobe budu spremne priznati istinu o sebi, jer to vodi oslobođenju od loših navika koje čovjek teško mijenja, no s Bogom je to moguće.

Nakon obraćanja studenata koji su svojom uključenošću aktivni u pastoralu mladih u Zadarskoj nadbiskupiji, uz zakusku održano je njihovo međusobno dublje upoznavanje i druženje. Uz prisutnost i profesora, studenti s viših godina dali su brucošima neke savjete o studiju. Susret je pjesmom obogatio sastav studenata Teološko-katehetskog odjela Verbum Vitae.

Ta je teološka brucošijada jedan od događaja po kojima studenti zadarskog Teološko-katehetskog odjela, pristigli iz svih dijelova Hrvatske, žele biti vidljivija prisutnost u javnosti, da se „njihov glas čuje na Sveučilištu i u nadbiskupiji“, kao podrška duhovnom životu studenata.

Ključne riječi:
Teološka brucošijada Zadar