Budi dio naše mreže
Izbornik

Tijelo dobrotvora Matice hrvatske Jure Petričevića vraćeno u domovinu

Zagreb (IKA)

Nakon četvrt stoljeća od preminuća, na zagrebačkom groblju Mirogoj položeni su zemni ostatci najvećeg dobrotvora Matice hrvatske u proteklih 80 godina, Jure Petričevića, poznatog agronoma i publicista.

Rođen je 1912. godine u Starigrad-Paklenici, doktorirao 1942. godine na Visokoj tehničkoj školi u Zurichu, a preminuo 1997. u švicarskom Bruggeu. Hrvatska enciklopedija ističe da je utemeljio izdavačku kuću Verlag Adria preko čijih je izdanja u vrijeme socijalizma sudjelovao u aktivnostima hrvatske emigracije.

Ekshumacija je obavljena tjedan dana ranije, dok se polaganje posmrtnih ostataka u privremenu grobnicu održalo uz nazočnost članova Predsjedništva, Glavnoga odbora i zaposlenika Matice hrvatske. Obred je vodio o. Siniša Štambuk.

Zahvaljujući oporučnoj donaciji Jure Petričevića iz 1997. godine, koja je iznosila gotovo milijun i pol njemačkih maraka, 2002. godine uz Matičinu povijesnu zgradu na Strossmayerovu trgu u Zagrebu sagrađen je aneks s velikom dvoranom koja nosi ime Dvorana Jure Petričevića, a u dvorištu uz tu zgradu 2010. godine postavljeno je brončano poprsje s likom dobrotvora, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog.

„Sretan sam što smo napokon, nakon brojnih neuspješnih pokušaja koji traju duže od dva desetljeća, uspjeli prenijeti posmrtne ostatke Jure Petričevića u domovinu, u čemu su nam pomogli njegovi prijatelji iz Švicarske Marijan Jakopović i Tihomir Nuić te njegov unuk Vice Šantak, a cijelim složenim poslom rukovodio je glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti definirati još primjerenije trajno počivalište ovog nesebičnog čovjeka, koji je cijeloga svoga emigrantskog života u svome srcu nosio svoju domovinu i Maticu hrvatsku“, kazao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.