Budi dio naše mreže
Izbornik

Tjedan Riječi Božje u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu (NDS) u Zagrebu od 17. do 23. siječnja obilježen je Tjedan Riječi Božje ususret Trećoj nedjelji kroz godinu odnosno Nedjelji Božje riječi koju je ustanovio papa Franjo 2019. godine. Bogoslovi su kroz tjedan imali razne aktivnosti na tu temu kroz sastanke pojedinih formacijskih godina na kojima su obrađivali Papino apostolsko pismo u obliku motuproprija Aperuit illis.

Središnji događaj obilježavanja Tjedna Riječi Božje za bogoslove bilo je predavanje doc. dr. sc. s. Silvane Fužinato pod naslovom „Pathos Riječi“. Predavanje je održano 20. siječnja u oratoriju bl. Alojzija Stepinca u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. S. Fužinato profesorica je biblijskih predmeta na KBF-u u Đakovu i na Teološkom institutu družbe Isusove na Jordanovcu.

Na početku predavanja sve prisutne je pozdravio rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, te je bogoslovima predstavio s. Fužinato. U predavanju s. Silvana je posvijestila važnost Svetog pisma u životu bogoslova, a osobito u vidu budućih navjestitelja Riječi, kao i važnost posvješćivanja odnosa prema Svetom pismu za kojega II. vatikanski koncil kaže da je duša teologije. Istaknula je nekoliko važnih tema koje se bave problemima marginaliziranja i zanemarivanja Svetog pisma u životu Crkve, a osobito se osvrnula na raskorak između pastoralnog i znanstvenog pristupa Bibliji. Naslovljivanjem teme Pathos Riječi željela je protumačiti korijen od koje riječ pathos potječe, a isto tako i važnost poslušnosti i dijaloga kojim treba biti obilježen svaki susret sa svetopisamskim tekstom kako bismo mogli osluškivati što nam Bog progovara u svojoj riječi i na taj način ući s njime u konkretan dijalog iz kojega ćemo moći sebe formirati po istoj toj riječi. Na kraju predavanja bogoslovima je približila četiri pravila židovske egzegeze kao pomoć u budućem naviještanju Božje riječi te pričom Fridolina Stiera „Riječ Božja dolazi u grad“.

U petak i subotu 21. i 22. siječnja održana je redovita duhovna obnova za bogoslove koju je predvodio duhovnik vlč. dr. Anto Pavlović. Tema duhovne obnove bila je ispovijed. Duhovnik je kroz molitvu Egzamena bogoslovima približio kako sa riječju Božjom svakodnevno činiti ispit savjesti i u molitvi rasti, te se onda i kvalitetno pripremati za sakrament ispovijedi. Naglasio je kako je ispovijed sakrament kojim Božje milosrđe ulazi u čovjeka i daje mu snagu za djelovanje po Božju. Duhovna obnova završila je svečanom smisom i Te Deumom.

U nedjelju 23. siječnja svečanom misom koju je prevodio duhovnik vlč. Ivan Grbešić u koncelebraciji s odgojiteljem vlč. Marijem Dukićem, zaključeno je na NDS-u obilježavanje Tjedna Riječi Božje. Vlč. Grbešiću u svojoj je homiliji potaknuo bogoslove na predano studiranje Svetoga pisma, kao i na svakodnevno razmatranje i molitvu sa Svetim pismom kako bi rasli u spoznanju istine i upoznali lice Isusa Krista koji ih zove na služenje putem svećeništva.