Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Tomaž Mavrič ponovno izabran za generalnog superiora lazarista

Rim (IKA)

Generalni kapitul Misijske družbe sv. Vinka Paulskog – lazarista, koji zasjeda u Rimu od 27. lipnja do 16. srpnja, izabrao je Tomaža Mavriča za generalnog superiora, na drugi uzastopni šestgodišnji mandat.

Lazaristi su 2017. godine proslavili 400. obljetnicu osnutka svoje družbe. Stoga se 43. po redu generalni kapitul održava pod geslom „Oživljavanje našeg identiteta na početku petog stoljeća družbe“.

U radu kapitula sudjeluje 115 članova iz 41 provincije iz cijeloga svijeta. Uz izbor nove uprave družbe, razgovaraju o strategijama koje će im omogućiti uspješno izvršavanje njihovog poslanja.

Kapitul je 2. srpnja povjerio drugi uzastopni mandat generalnog superiora Slovencu Tomažu Mavriču, 25. nasljedniku utemeljitelja družbe – sv. Vinka Paulskoga. Služba generalnog superiora se uz mušku Misijsku družbu odnosi i na žensku Družbu kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskoga, službenica siromaha.

Kapitul je na službu generalnog vikara 5. srpnja izabrao Gregorija Bañagu iz Filipinske provincije lazarista.

Članove kapitula je 14. srpnja u audijenciju primio papa Franjo.

O. Tomaž Mavrič rođen je u Buenos Airesu u Argentini 9. svibnja 1959. Njegovi roditelji pobjegli su iz Slovenije bježeći od komunističkih vlasti. Najprije su se 1945. sklonili u Austriju, a 1948. u Argentinu gdje su se upoznali i vjenčali. Rodili su petero djece. Otac je preminuo 1989. godine, a majka i dalje živi u južnoj Argentini u San Carlos de Barilocheu gdje su na službi oci lazaristi.

Tomaž Mavrič je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio na Kolegiju Maria Reina koji su osnovali slovenski lazaristi. Po završetku školovanja, ušao je u Misijsku družbu i postao član tadašnje Jugoslavenske provincije koju su činila braća iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Godine 1977. ušao je u zajedničko sjemenište u Beogradu, a studij filozofije upisao je u Ljubljani gdje je studirao i teologiju. Za svećenika je zaređen 1983. godine. Zatim je poslan u Kanadu gdje je proveo 10 godina na službi u Torontu. Potom je tri godine bio u Sloveniji, a potom je 1997. otišao u misije u Rusiju gdje je četiri godine službovao u gradu Niutalagilu. Godine 2001. za područje Bjelorusije, Rusije i Ukrajine ustanovljena je Viceprovincija sv. Ćirila i Metoda. O. Mavriča poglavar je tada poslao na studij u Irsku. Potom je obnašao još nekoliko službi u družbi, a 2016. je prvi put izabran za generalnog superiora, piše na službenoj stranici Misijske Družbe.

Foto: cmglobal.org/Facebook // papa Franjo primio u audijenciju lazariste, bazilijance i regularne klerike Majke Božje