Budi dio naše mreže
Izbornik

Toranj pariške prvostolnice bit će rekonstruiran prema izvornom obliku

Pariz (IKA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako će toranj pariške prvostolnice Naše Gospe (Notre Dame) uništen u požaru 2019. biti rekonstruiran prema prijašnjem stanju, prenijela je 9. srpnja Catholic News Agency.

Francuska Vlada bila je pokrenula arhitektonski natječaj za različite prijedloge obnove, a Macron je pozvao na inventivnu rekonstrukciju sa suvremenijim dizajnom.

Među mogućnostima za novi dizajn bilo je i kontroverznih prijedloga poput bazena i staklenika na vrhu prvostolnice. Francuski Senat donio je prošle godine prijedlog zakona prema kojem bi se građevina obnovila prema prijašnjem stanju.

Prema BBC-u, francuski predsjednik promijenio je mišljenje zbog želje da obnova što prije završi jer bi Pariz trebao biti domaćin Olimpijskih igara 2024.

U Francuskoj su crkvene građevine u vlasništvu države od 1905. godine kada je donesen zakon o razdvajanju države i Crkve. Stoga je obnova pariške prvostolnice u nadležnosti države.

Prvostolnica se gradila između 12. i 14. stoljeća. Drveni toranj koji je izgrađen u 13. st., zbog dotrajalosti je u 19. st. zamijenjen novim koji je izgorio u požaru u travnju 2019.

Još uvijek se ne zna je li požar povezan s obnovom koja je tada bila u tijeku, izvijestila je CNA.

Ključne riječi:
katedrala Notre Dame Macron Pariz