Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalni ksaverski križni put na Cvjetnicu bez sudjelovanja puka

Zagreb (IKA)

U Nedjelju muke Gospodnje (Cvjetnicu) 5. travnja u prijepodnevnim satima na Ksaverskoj kalvariji održana je pobožnost križnoga puta, ove godine – sukladno uputama crkvenih i civilnih vlasti – bez sudjelovanja Božjega naroda.

Na pobožnosti, koju je predvodio provincijski tajnik i samostanski vikar fra Zvonimir Brusač, sudjelovali su samo fratri i redovnički kandidati koji žive u samostanu sv. Franje Ksaverskoga.

Na poseban su način ksaverski franjevci, zaustavljajući se na spomen-postajama Kristovoga hoda prema Golgoti, ali time i prema praznome grobu nedjeljnoga jutra, molili za prestanak pandemije koronavirusa koja teško pogađa našu Domovinu i svijet te za sve naše sugrađane pogođene nedavnim potresom u Zagrebu i okolici.

Već tradicionalno se na Ksaverskoj kalvariji svake nedjelje održava pobožnost križnoga puta na kojoj sudjeluje tisuće vjernika iz širega zagrebačkoga područja. Uvijek je posebno svečano bilo na nedjelju Cvjetnice kada je pobožnost redovito predvodio zagrebački nadbiskup. Ksaverska kalvarija, zajedno s crkvom sv. Franje Ksaverskoga, barokni je kompleks iz 18. st. jedinstven u Hrvatskoj. Nažalost, ksaverska crkva teško je stradala u nedavnome potresu te se do daljnjega u njoj neće moći održavati nikakva liturgijska slavlja.