Budi dio naše mreže
Izbornik

Transparentnost - tema trećega dana susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi

Vatikan (IKA)

Nakon protekla dva dana tijekom kojih se razgovaralo o odgovornosti i polaganju računa, tema današnjega, trećeg dana susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi bila je transparentnost.

Transparentnost je posebno istaknuo i bostonski nadbiskup kardinal Seán Patrick O’Malley na brifingu za novinare 22. veljače. “Nakon strašne krize koja je pogodila Sjedinjene Američke Države upravo zbog propusta, obvezali smo se da ćemo uvijek prijaviti slučajeve zlostavljanja; transparentnost je naša budućnost, moramo se suočiti sa svojim grijesima, a ne nastojati učiniti da nestanu”, odlučno je rekao kardinal O’Malley, predsjednik Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i član Vijeća kardinalā, napominjući da je suradnja s građanskim vlastima bitna za suočavanje s iznevjerenim povjerenjem djece i ranjivih odraslih osoba.

Kardinal je, osim toga, istaknuo da je u ovom trenutku za Crkvu najhitnije potrebno da se okupi kako bi utvrdila najbolji način za zaštitu maloljetnika. Kad se u našem ‘globalnom selu’ nešto dogodi na jednom kraju svijeta, posljedice osjećaju svi, napomenuo je kardinal O’Malley te dodao „da si zbog toga trebamo pomagati i uzajamno se podupirati kako bi Crkva bila sigurno mjesto za sve, a ponajviše za djecu“.

O kazni i napuštanju službe onih osoba koje se okaljaju sličnim zločinima, govorio je malteški nadbiskup Charles J. Scicluna, drugi tajnik Kongregacije za nauk vjere i član Organizacijskoga odbora susreta u Vatikanu, te istaknuo da se ne može ostaviti u službi onoga tko može povrijediti mlade. Kazna može biti proporcionalna, ali bitno je oprezno ponašanje; ne uklanjam nekoga iz stada kako bih ga kaznio, nego kako bih zaštitio stado, istaknuo je nadbiskup koji je, govoreći o kolegijalnosti, rekao da je Crkva ‘ekipa’, te se nikoga ne smije ostaviti samoga u suočavanju s kriznim situacijama.

U različitim kulturalnim nijansama, ovo što se sada događa jest prava promjena mentaliteta, primijetio je pak čikaški nadbiskup kardinal Blaise Joseph Cupich, član Organizacijskoga odbora. Svi ćemo otići promijenjeni i svjesni da trebamo ulagati jedni u druge, dodao je kardinal te zahvalio i žrtvama za njihovu hrabrost i njihovo svjedočanstvo. Svi mi želimo konkretne rezultate, želimo da se biskupi osjete odgovorni za svoja djela, rekao je kardinal Cupich.

Pročelnik Dikasterija za komunikaciju Paolo Ruffini sažeo je teme o kojima se razgovaralo na općem sastanku, kao i u manjim radnim skupinama te kazao da je istaknuta važnost jasnih postupaka kako bi se smanjili slučajevi zlostavljanja; zatim važna uloga laika; mogućnost ustanovljenja skupine stručnjaka u svrhu potpore manjim Crkvama; te promicanje ‘kulture prijavljivanja’. U radnim skupinama se, osim toga, razgovaralo o tomu kako izbjeći pojavu lutajućih sjemeništaraca koji su isključeni iz jednoga sjemeništa, a onda primljeni u neko drugo.

Federico Lombardi, predsjednik Zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. i moderator sastanka, istaknuo je pak vrlo mirnu i pozitivnu atmosferu, unatoč težini i ozbiljnosti problema, pa i boli koju on obuhvaća. Nema napetosti na skupu; osjećam snažnu želju za zajedničkim razmišljanjem, rekao je o. Lombardi, a izvijestio Vatican News.