Budi dio naše mreže
Izbornik

Travanjski broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA/TU)

„Grijeh zlostavljanja“ tema je novog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije za mjesec travanj, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Glavni i odgovorni urednik, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić u svom uvodniku pod naslovom „Hijerarhizam“ ističe: „Postoje i još uvijek rijetki teološki glasovi koji u identificiraju pravog uzroka zlostavljanja u Crkvi idu dalje od klerikalizma“.

O temi broja pišu: Josip Bošnjaković („Manipuliranje duhovnim i zlostavljanje na području duhovno-religioznoga“); Anita Dučkić Sertić („Zdrave granice u odnosima kao način zaštite od zloporabe moći i zlostavljanja u Crkvi“); Marina Šijaković („Putevima prevencije zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi – od suočavanja sa istinom do povratka povjerenja“); Jelena Zadro („Zlostavljanje i zanemarivanje djece – rizični čimbenici“); Damjan Kovač („Mentalitet i safeguarding“).

Kolumna za svećenike Zdenka Ilića nosi naslov „Poštovanje treba zaslužiti!“; a u rubrici Demografski izazovi u pastoralu Stanislav Šota piše „Vjernici će svećenicima sve grijehe oprostiti, ali ne klerikalizam, individualizam i materijalizam?!“. Nadbiskup u miru Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu Antunu Akšamoviću (39) i piše o „Bošnjačkom slučaju (1)“; Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima nastavlja niz „Iz riznice naših vlastitih obrednika (25)“ i piše o blagoslovu vojnika i bojne zastave.

Propovijedi su priredili: Nikola Klemen, Ivan Lenić, Drago Marković, Petar Maskaljević i Božidar Nađ; materijal za euharistijsko klanjanje u uskrsnom vremenu priredio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „Doista uskrsnu Gospodin“ Ivan Rakonca. Bruno Diklić u rubrici Meditatio Gregoriana piše na temu „Iubilate Deo. Poziv na slavljenje“; a Danijela De Micheli u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište na temu „Osobnost psihoterapeuta kao alat u savjetovanju“. „Čovjeku treba pomoći i duhovno-antropološki ga ozdravljati“, ističe gošća Razgovora s povodom Silva Vrdoljak, teologinja, mentorica u hagioterapiji koja već 44 godine djeluje u karizmi Zajednice „Molitva i Riječ“.

U kolumni za vjeroučitelje Zvonimir Vidović piše pod naslovom „Povratak muškarca na Božje tvorničke postavke“; Ana Želinski priredila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Pashalna noć“; Ankica Savić i Sani Gilja osmislile su župne kateheze za travanj, a Iva Maričić obiteljske kateheze za travanj. Kateheza za odrasle donosi „Uskrsni put. Put nade i života u 14 postaja – slike Siegera Ködera“ čiji su autori Sieger Ködera i Theo Schmidkonz, a preveo ga je i priredio Pavao Madžarević. Tomislav Benaković osmislio je materijal za biblijske zajednice na temu „Umirati sebi da bi se istinski živjelo po uzoru na Ivanova Krista“, a Željko Filajdić piše o knjizi Olivera Jurišića „Božji grad“.

Informativni dio Vjesnika donosi Uskrsnu pastirsku poruku i čestitku nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog Đure Hranića te izvješća o: radionici o preventivnoj zaštiti liturgijskog tekstila; proljetnom seminaru za animatore i suradnike župnih misijskih skupina; sjednici Povjerenstva za biblijski pastoral; zahvalnoj misi povodom umirovljenja biskupa Gašparovića; 18. Nadbiskupijskom križnom putu mladih; proslavi 30. obljetnice Pjevačkog društva svetog Josipa te drugim pastoralnim, kulturnim i znanstvenim nadbiskupijskim i župnim događanjima. Omot broja donosi vijest o trodnevnoj duhovnoj obnovi za branitelje te hodočašću svećenika u južnu Italiju, a tu je i prilog Drage Markovića i Tomislava Ćurića o srebrnom pozlaćenom kaležu izrađenom u Njemačkoj u drugoj polovici 19. stoljeća.