Budi dio naše mreže
Izbornik

Treća sjednica Povjerenstva za pastoral obitelji Zadarske nadbiskupije

Zadar (IKA)

Treća sjednica Povjerenstva za pastoral obitelji Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem predstojnika don Žarka Relote održana je u srijedu, 21. veljače u svečanoj dvorani Sjemeništa „Zmajević“ u Zadru.

Na sjednici je dogovoreno kako će izgledati Obiteljski dan Zadarske nadbiskupije koji će se održati u subotu, 13. travnja, na vanjskom prostoru ispred crkve sv. Barbare u župi Rođenja BDM u Privlaci.

Cilj toga susreta je doprinijeti doživljaju vjernika da je i nadbiskupija obitelj, odnosno zajednica obitelji, poticati osjećaj kako je lijepo imati obitelj i pripadati obitelji, zajednici. Susret je i u službi izgradnje nadbiskupijskog zajedništva u kojem su pozvane sudjelovati sve generacije vjernika koje i čine obitelj. Tim susretom želi se pokazati da je nadbiskupiji stalo do obitelji, da se ohrabri obitelji, moli za njihovu snagu u vremenu kada je teško živjeti obiteljski sklad i zajedništvo te da se doživi ljepota obiteljskog i nadbiskupijskog zajedništva. U odazivu za taj susret važna je animacija župnika, da se na osobiti način obrate obiteljima u svojoj župi i potaknu ih na sudjelovanje u tom događaju koji ima duhovnu, sakramentalnu i rekreativnu dimenziju.

U tom smislu, neposredno prije održavanja susreta, predstojnik Relota predložio je da se u župama odvijaju dodatna okupljanja obitelji, pobožnosti i moli s nakanama za obitelj, da se istakne značenje i uloga obitelji u Crkvi i društvu.

Dan obitelji Zadarske nadbiskupije će početi u 10 sati, a svećenici će od početka biti na raspolaganju za ispovijed. Predviđeno je da do 10,30 prigodni program izvede zajednica ‘Marijina djeca – Da, Mama!’ pod vodstvom vjeroučiteljice Nade Šarlije koji su jako aktivna duhovna i kreativna zajednica djece iz župe bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru.

Od 10,30 do 11 sati, vjernicima će svjedočanstvo predstaviti molitvene zajednice među kojima su članovi supružnici i više članova jedne obitelji. U 11 sati svečano misno slavlje će predvoditi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Predstavnici obitelji iz više župa će čitati Molitvu vjernika, s posebno napisanim zazivima za nakane blagoslova obitelji. Nakon mise predviđen je rekreativni program u kojem bi sudjelovale obitelji u igrama te vjeronaučni kviz.

Tjedan dana poslije tog događaja, u subotu, 20. travnja, u župnoj dvorani u Ninu će se održati susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama. Na tom susretu će se predstaviti značajke i poticaji pape Franje iz njegove pobudnice Amoris laetitia i pape Ivana Pavla II. iz njegove pobudnice Familiaris Consortio – Obiteljska zajednica – pobudnica o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu. Tim susretom nadbiskupija želi poručiti ljudima u tom stanju da su i oni subjekt Božje ljubavi i da imaju svoje mjesto u Crkvi. Želi ih se potaknuti da se ne osjećaju isključeno iz života župe i Crkve, iz suradnje sa župnicima i svećenicima. Želi se potaknuti na destigmatizaciju njihovog položaja u kojem su se našli iz raznih razloga i promicati poštovanje njihovog dostojanstva kao osoba. Na susretu će ih se upoznati s mogućnostima koje im Crkva pruža u svom zajedništvu te će im se predstaviti i pravni aspekti njihovog sudjelovanja u pastoralu Crkve, iz perspektive kanonskog prava, s obzirom na stanje u kojem se nalaze.

Tijekom svog pontifikata, papa Franjo isticao je u raznim prigodama da je obitelj antropološka društvena i kulturna činjenica koju se ne može određivati ideološkim pojmovima koji se po zalaganju nekih ideoloških grupacija jave u određenom povijesnom razdoblju. Papa Franjo upozorava da „postoje oblici ideološke kolonizacije koje žele uništiti obitelj“.

Kao što je narod zreo reći ‘Ne’ pojedinim političkim kolonizacijama, Papa potiče da i u obiteljima „trebamo biti jako mudri i jako snažni, jaki da se kaže ‘Ne’ ideološkim kolonizacijama obitelji“. Papa je ukazivao i na prijetnje da se redefinira institucija braka kao i na nedostatak otvorenosti životu. Upozoravajući da je prijetnja obitelji prijetnja sâmom društvu, papa Franjo podsjeća i na poticaje sv. Ivana Pavla II. da „budućnost čovječanstva dolazi kroz obitelj. Obitelji treba zaštititi kao blago i hraniti ih molitvom i primanjem sakramenata“.

Ističući da je zajedništvo muškarca i žene „prirodno, temeljno i prekrasno dobro za osobe, zajednice i cijela društva“, papa Franjo je rekao da „djeca imaju pravo odrastati u obitelji s ocem i majkom koji su sposobni stvoriti povoljno okruženje za razvoj djeteta i njegovo emocionalno sazrijevanje.

„Bog je povjerio zemlju savezu muškarca i žene. Ako oni ne uspiju, svijet će postati suh, u njemu više neće biti osjećaja, a nebo nade će se zamračiti. Znakovi su već tu, vidimo ih i zabrinjavaju nas. Zemlja je ispunjena skladom i povjerenjem kada se dobro živi savez između muškarca i žene. Ako muškarac i žena traže ovaj savez među osobom i s Bogom, bez sumnje će ga naći“, ohrabrio je papa Franjo na Općoj audijenciji 2015. godine, upozoravajući na tendenciju suvremene kulture koja zanemaruje savez između muškarca i žene.

„Gubitak je za sve, osobito mlade, kada društvo podcjenjuje stabilan i plodan savez između muškarca i žene. S ljudskim temeljima, potpomognuti milošću Božjom, možemo planirati bračnu i obiteljsku zajednicu za cijeli život. Bračna i obiteljska zajednica je ozbiljna za svakoga, ne samo za vjernike“, poručio je papa Franjo na Općoj audijenciji 2015. godine.

U duhu tih poticaja pape Franje i Učiteljstva Crkve, u podršci vrijednosti i promicanju zaštite obitelji, Zadarska nadbiskupija želi s ta dva nadbiskupijska susreta biti glas obitelji i obiteljima dati glas; okrijepiti ih u poslanju odgajanja i podizanja života u zahtjevnoj egzistencijalnoj i duhovnoj stvarnosti koju žive.

Na sjednici je bio i mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije koji je dao praktične smjernice u realizaciji navedenih susreta te je podržao i ohrabrio članove Povjerenstva u organiziranju tih događaja na razini nadbiskupije.