Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadarska nadbiskupija priprema Susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama

Zadar (IKA)

Druga sjednica Povjerenstva za pastoral s obiteljima Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem predstojnika don Žarka Relote održana je u srijedu, 13. rujna u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević'.

Na početku susreta, članovima Povjerenstva prigodno se obratio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nadbiskup je istaknuo da je obitelj važna institucija i temelj društva i Crkve, osnovna stanica u razvoju pojedinca kojoj treba podrška sa svih razina. Obitelj kao zajednica predstavlja put spasenja i posvećivanja čovjeka i izložena je mnogim kušnjama i napastima, rekao je mons. Zgrablić, upozorivši: „obitelj je u krizi, ugrožena je i napadnuta sa svih strana“ što, nažalost, doprinosi njenom urušavanju.

„Obitelj je velika i sveta institucija. Kao Crkva, želimo učiniti sve što je u našoj mogućnosti i načinima koji nam stoje na raspolaganju da temelji obitelji budu solidni“, ohrabrio je nadbiskup Zgrablić članove Povjerenstva, zahvalivši im za sve što čine i što će ubuduće činiti u pastoralu s obiteljima.

Na sjednici su razmotreni prijedlozi koje su članovi Povjerenstva nakon održane prve sjednice dostavili povjereniku, a provedivi su na župnoj, dekanatskoj i nadbiskupijskoj razini.

Na nadbiskupijskoj razini, Zadarska nadbiskupija će u proljeće 2024. godine organizirati dva velika događaja. To su Nadbiskupijski obiteljski dan i Susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama.

Nadbiskupijski obiteljski dan će biti cjelodnevni susret s obiteljima iz svih dijelova Nadbiskupije, što će prethodno zahtijevati dodatni angažman u radu sa svim generacijama vjernika, jer sve dobne skupine čine obitelj, kako bi se animiralo vjernike za dolazak na taj susret na kojem će se, uz molitvu, stručno i praktično razmatrati potrebe i izazovi s kojima se suočavaju obitelji.

Inicijativa u prilog sagledavanju velikog znaka našeg vremena i suočavanja s potrebama suvremenog trenutka je susret s rastavljenima i ponovno civilno vjenčanim osobama, što je i odgovor na poticaj pape Franje, da se takav susret održi u mjesnoj Crkvi.

Na tom susretu sudionicima će se predstaviti smjernice rada temeljem apostolske pobudnice Familiaris Consortio (1981.) pape Ivana Pavla II. i apostolske pobudnice Amoris Laetitia (2016.) pape Franje u kojima je opisano učenje Katoličke Crkve o ulozi i značenju braka i obitelji.

Budući da u tom području među ljudima još uvijek ima nejasnoća, jedan od ciljeva toga susreta je objasniti osobama koje su to problematične, a koje neregularne ženidbene situacije. Na sjednici je istaknuto da je važno razlikovati zbog čega je netko zapriječen primati sakramente i kad postoji opasnost da osoba sagriješi, ali nije u neregularnom stanju; zatim, pojasniti kako osoba koja je napuštena od supružnika, rastavljena je, živi sama ili s djetetom, nema razloga da ne može biti kum pri podjeli sakramenata, da se ne ispovijeda, pričešćuje ili na neki način sudjeluje u životu župe.

„Ljudi nisu dovoljno upućeni u tematiku na koji sve način rastavljene osobe mogu sudjelovati u životu Crkve. Na nadbiskupijskom susretu s tim osobama želi se posvijestiti osobama u kojem stanju se nalaze, pravno i pastoralno im razjasniti kako regulirati njihovo stanje. Ako ženidba nije sklopljena valjano, treba je proglasiti ništavom i tako postoji sloboda za sklapanje novog braka“, rečeno je na sjednici, u želji da se rastavljene osobe ne osjete odbačeno u Crkvi.

Na sjednici su navedene inicijative koje bi bile dio sustavne brige i konkretna pomoć za obitelji. Među prijedlozima članova Povjerenstva su poticaji da se u pastoral dodatno uključe bračni parovi koji nemaju djecu, da ih se upozna s moralno prihvatljivim načinom liječenja neplodnosti. Budući da sve više mladih osoba odgađa ili ne ulazi u brak, predlaže se njihovo sudjelovanje na susretima za te pojedince na nadbiskupijskoj i nacionalnoj razini.

Govoreći o pripremi za brak, prijedlog je da se ona organizira po uputama pape Franje za ženidbeni katekumenat. Potrebna je suradnja s Centrom priprave za brak u Zadru, slijedeći smjernice katekumenatskog itinerarija za bračni život.

Važno je praćenje bračnih parova nakon vjenčanja; u prilog tome je mogućnost svake godine organizirati susret bračnih parova vjenčanih prethodne godine.

Na sjednici je istaknuto da nakon što pohode tečaj priprave za brak prije sklapanja ženidbe, mnogi se nakon vjenčanja vraćaju voditelju tečaja i u župu i pitaju što činiti nakon toga, kako sazrijevati u braku i ojačati ga; postavljaju praktična pitanja, npr. kako učiti moliti. U tom smislu, trebalo bi surađivati sa župnicima i dekanima, da supružnici ne budu prepušteni samima sebi.

Župnike će se potaknuti da prigodom održavanja višednevnih duhovnih obnova jedna večer bude posvećena baš obitelji te da se u dogovoru s Nadbiskupijom pozovu stručni predavači koji će vjernicima približiti problematiku obitelji, tematizirati različite vrste ovisnosti i pojavu novih ideologija, što sve ugrožava stabilnost i dostojanstvo obiteljske zajednice. Taj informativan i edukativan susret supružnicima bi omogućio pouku, osnaženost i informiranost na pravim izvorima.

Među pastoralnim prijedlozima je i organiziranje bračnih vikenda i podrška napuštenim supružnicima te poticaj da se na župnim katehezama stavi naglasak na molitvu u obitelji; da se objasni koliko je molitva važna za oprost i pomirenje, ali i život i jačanje obitelji uopće.

Na sjednici su bili i don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i don Marin Batur, kancelar Zadarske nadbiskupije.