Budi dio naše mreže
Izbornik

Treća srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu u Nacionalnom svetištu u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Treću srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 31. siječnja, hodočasnike su u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu predvodili župljani Blažene Djevice Marije Snježne - Kamensko. Misu je vodio prof. dr. sc. Franjo Podgorelec OCD, karmelićanin u koncelebraciji sa fr. Ivanom Šarićem OSSPE, provincijalom pavlina i župnikom Kamenskog, te mons. Antunom Senteom, ml. rektorom Josipova svetišta.

Pjevanje su animirali združeni zborovi filijala kamenske župe. Vjeru je svjedočila Marija Odobašić, Josipova štovateljica iz Novog Virja.

Nakon uobičajene pobožnosti slijedilo je misno slavlje. U homiliji, tumačeći naviješteno Evanđelje u kojem Isusovi sunarodnjaci ne mogu u Isusu prepoznati proroka i Sina Božjega, prof. Podgorelec je između ostalog kazao koliko je teško bilo ljudima onoga vremena, osobito Isusovim sugrađanima iz Nazareta, prepoznati u Isusu koji je među njih došao u tijelu proroka, štoviše Sina Božjega.

„Dakle kako je bio problem Isusovim suvremenicima prihvatiti njegovo tijelo, tako je nama sada problem prihvatiti Crkvu, kao Isusovo tijelo. Isus je doista sakrio svoje Božanstvo u konkretnoj osobi, Isusu iz Nazareta. Kao što je sakrio Božanstvo u ovom kruhu, koji zapravo postaje po Duhu Svetom njegovo tijelo. Nije lako prihvatiti te istine. Mi vjerujemo da je Isus Sin Božji, da je Bog koji se utjelovio. To znači vjerovati da možemo Boga susresti, jer je prisutan među nama po svome duhu. Zato postoji misa, molitva, sakramenti, koji su sredstvo pomoću kojih možemo ući u susret i zajedništvo s Bogom. Dakle možemo susresti Boga, a posljedica toga susreta je naše ponašanje, život, ako hoćete naš moral. Isus nam daje svijetlo, ali i snagu da možemo živjeti ukoliko se otvaramo njegovoj milosti, snazi njegova duha“.

„No, i mi smo kao i njegovi sugrađani u opasnosti da ga ne prepoznamo u njegovom tijelu, a tko je danas Tijelo Kristovo? Crkva. Svaki od nas je Tijelo Kristovo. On se sa svakim od nas želi poslužiti i preko nas djelovati. Moramo mu dopustiti da može ljubiti svakog čovjeka.

Kako je bio problem Isusovim suvremenicima prihvatiti njegovo tijelo, tako je nama sada problem prihvatiti Crkvu. Doista postoje slabosti, manjkavosti koje se danas ne skrivaju, a koje zamagljuju naš pogled i ne samo naš, nego ljudi koji ne poznaju Crkvu. Sve to može stvoriti predrasude da ne žele ući u takvu Crkvu. Ipak u Crkvi i danas postoje sveti ljudi, krasni svećenici, redovnici, redovnice, no, Crkva nije sveta zbog svetih ljudi. Isto tako ima puno grešnih među nama. Svi mi imamo svoje slabosti i borimo se s njima. Crkva nije zbog nas grešna ili sveta, ona je sveta zbog toga što je u Crkvi prisutan Duh Sveti, koji naviješta Božju Riječ. Ona je sveta zbog sakramenata pomoću kojih nam Krist želi udijeliti svoju milost. Ona je sveta zbog euharistije, zbog Blažene Djevice Marije, zbog svetog Josipa. Zbog toga je Crkva sveta. Stoga ne boj se uzeti, nemoj se sramiti Crkve“, kazao je propovjednik podsjetivši kako je svojevremeno papa Benedikt XVI. kazao da opaža kako se Europljani srame kršćanstva i svoje europske kulture koja je najuzvišenija kultura što postoji na zemlji. „Zašto oni iz stranih zemalja dolaze ili se sklanjaju u Europu. Zato što znaju da je ovdje najbolje uređeno društvo, da je najviše pravde u Europi, a Europljani se srame kršćanstva koje je stvorilo upravo takvo pravedno uređenje. Zbog kršćanstva je Europa postala najjača, ali i najpravednija civilizacija, a mi se sramimo svoga kršćanstva, svoje europske kulture. Zato ponavljam, ne boj se uzeti Crkvu svoju, jer što je u njoj doista je od Duha Svetoga“, riječi su prof. Podgorelca.

Pri kraju misnog slavlja svoju je vjeru u Boga i zagovor svetog Josipa svjedočila Marija Odobašić iz Novog Virja.