Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći dan 31. Mladifesta u Međugorju

Zagreb (IKA)

Treći dan Festivala mladih u Međugorju počeo je svjedočanstvom p. Johannesa Rothärmela, a potom je katehezu mladima održao apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Središnje večernje misno slavlje predslavio je sarajevski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić.

Koncelebrirali su nadbiskup Henryk Hoser, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Miljenko Šteko i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser

Nadbiskup Vukšić u svojoj propovijedi osvrnuo se na ulomak iz Evanđelja u kojem su apostoli prestrašeni jakim vjetrom i valovima posebno se osvrnuvši na Isusove riječi ”Ne bojte se” koje je stavio pred mlade.

Sarajevski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić

”Budući da su Isusova čuda uvijek sredstvo kojim on iskazuje brigu i ljubav prema ljudima u potrebi i pomaže riješiti neku njihovu poteškoću, ona su prvenstveno jedan od načina njegova propovijedanja i u službi naviještanja Evanđelja. Njegova čuda su uvijek u službi dobra. Tako je i u slučaju Isusova hoda po vodi, iako se na prvi pogled može imati dojam da je očitovanje Isusova božanstva jedina svrha ovoga čuda. Naime, i ovo čudo je izazvala potreba apostola, da spase svoje živote iz velike pogibelji te Isusova želja da im pomogne. A tek iz toga, što je Isus na tako čudesan način oslobodio apostole iz opasnosti, rodilo se njihovo priznanje: „Uistinu, ti si Sin Božji!“ (Mt 14,33)”, kazao je nadbiskup Vukšić, kazavši kako su ”ljudski životi i čovjekova vjera u Boga, u prenesenom smislu, slični plovidbi apostola na drugu stranu jezera i iskustvu koje su tada doživjeli”.

”To zato što, dok putujemo na drugu stranu života i želimo slijediti taj osnovni pravac, nisu rijetke ni noći koje prijete da se izgubi pravi smjer, ni valovi koji iznenada udaraju, ni strepnje koje obeshrabruju, ni strahovi koji zovu na odustajanje, ni mala vjera koja traži čuda, ni magla sumnje koja skraćuje vidokrug i zatamnjuje vjeru i um, ni suprotni vjetrovi koji usporavaju napredak. Isto tako znamo da nas Isus voli takve. Uostalom, naš Spasitelj je i došao među ljude samo zato što su takvi. I znamo također da i nama, koji smo njegovi učenici naših dana, večeras poručuje: „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!“ (Mt 14,27).

Hvala mu za to! I molimo, da Bog prema svakomu od nas stalno ima ispruženu ruku pomoćnicu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen”, zaključio je svoju propovijed mons. Tomo Vukšić.

Nakon mise uslijedila je molitva pred križem i meditacija sa svijećama, a u utorak, 4. kolovoza, četvrtog dana Mladifesta katehezu će mladima držati fra Ljubo Kurtović, a neposredno prije toga prikazat će se još jedno svjedočanstvo. Potom slijedi krunica i misa koju će predslaviti nadbiskup Hoser, a potom će biti prikazan film zajednice Cenacolo.