Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći susret ciklusa „Biblijski terapeutski govor - Kristova medicina“

Osijek (IKA)

Treći susret u ciklusu „Biblijski terapeutski govor - Kristova medicina" održan je 9. studenog u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Ciklus je u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“ Voditelj susreta, vlč. dr. Ivan Benaković, profesor na KBF-u u Đakovu i povjerenik za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije, u trećem susretu govorio je na temu „3. lijek – Cjelovita antropologija – Duh, duša i tijelo – zašto duhovnost možda ipak ima smisla?“.

Nazočne je na početku susreta pozdravio prof. dr. Davor Vuković, odgovorna osoba za rad Instituta te je uputio riječi dobrodošlice. Potom je uslijedila molitva koju je predvodio vlč. Benaković.

Vlč. Benaković svoje promišljanje na temu „3. lijek – Cjelovita antropologija – Duh, duša i tijelo – zašto duhovnost možda ipak ima smisla?“ oblikovao je na temelju tekstova iz Pavlovih poslanica koji govore o važnosti harmoničnog odnosa između duha i tijela. Tekstovi o kojima je bilo govora su 1 Sol 5, 23 i Rim 8, 16.

U navedenim tekstovima iz pera sv. Pavla vidljivo je kako je čovjek kompletna osoba samo ukoliko je u suzvučju duha i tijela. U navedenim biblijskim tekstovima uočljivo je kako katolička antropologija temeljena na Svetom pismu i tradiciji Crkve je uvijek cjelovita antropologija, odnosno da naučava skladan suodnos duha i tijela. Polazeći od te temeljne postavke, predavač je govorio i o duhovnosti koja se treba kloniti krajnosti. S jedne strane prijeti krajnost prevelike spiritualizacije života kršćanina, a s druge strane ako je naglašeno samo tijelo, čovjek se neminovno gubi u mreži odnosa koje treba izgrađivati. Kršćanska će duhovnost stoga uvijek nastojati biti „realna“ u smislu da će povezivati duh i tijelo te se samim time ticati konkretno življene svakodnevnice, a ne biti joj nadomjestak.

Predavač je potom iznosio konkretne primjere ljudi koji su vođeni Duhom Božjim uspjeli transformirati svoju osobnost te time potvrdili realnu mogućnost promjene ljudske osobnosti ukoliko je otvorena vodstvu Božjega Duha.

Susret je zaključen molitvom i osobnim refleksijama sudionika susreta koji su iznosili vlastite uspjehe, ali i poteškoće na planu ostvarivanja istinske duhovnosti u svojoj svakodnevnici.

Sljedeći susret održat će se u srijedu, 23. studenoga s početkom u 19:30.