Budi dio naše mreže
Izbornik

Tribina „Mogu postati bolji čovjek“

Rijeka (IKA)

U Tjednu za obitelj, Ured za obitelj Riječke nadbiskupije u suradnji s udrugom Depaul Hrvatska u samostanu milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Rijeci organizirao je 4. veljače tribinu „Mogu postati bolji čovjek”. O temi su govorile psihologinja Vesna Gračner te teologinja i grupna terapeutkinja Vedrana Blašković.

Predavanjem i radionicama nastojale su posvijestiti okupljenima važnost usklađivanja međuljudskih odnosa, posebno unutar obitelji ili s ljudima koje redovito susrećemo te uputiti na mjesta na kojima dolazi do krize u odnosima i kako takve situacije rješavati.

„Svatko od nas u sebi skriva nekog ‘negativca’ ili ‘ranjeno dijete’ koje radi probleme u komunikaciji i toga moramo biti svjesni kako bi ga mogli kontrolirati“, rekla je Gračner te pojasnila kako ti problemi nastaju kao posljedica frustracija u djetinjstvu ili kasnije. „Ako prihvatimo da nismo savršeni, prihvatit ćemo i da drugi nisu. Pored toga moramo biti svjesni da drugi ljudi oko nas nisu tu da bi nas učinili sretnima, za to smo sami odgovorni“, pojasnila je. Dodala je kako je svaki odnos, pogotovo u braku i obitelji, „škola kojom sami sebe upoznajemo i izgrađujemo“.

Blašković je okupljene kratkim filmom stavila u konkretnu situaciju prosuđivanja ponašanja koje je eskaliralo nasiljem. Objasnila je kako je lakše uvidjeti greške kod drugih nego kad se sami nađemo u nekoj situaciji, ali upravo iz ponašanja drugih moguće je puno naučiti. „Svaki odnos u nekoj situaciji nesuglasja dolazi do točke u kojoj moramo donijeti odluku u kojem smjeru će se svađa razvijati. To može biti točka gdje se razdvajamo, ako reagiramo neadekvatno, ili može biti točka u kojoj donosimo odluku da kriznu situaciju iskoristimo za poboljšanje odnosa“, pojasnila je. Blašković je istaknula kako je u trenucima ljutnje svađu bolje odgoditi, pričekati da emocije prođu i kasnije razgovarati argumentima. „U takvim situacijama molitva može biti vrlo učinkovita pomoć“, zaključila je Blašković.

Tribina je održana u tjednu u kojemu udruga Depaul, koja pomaže siromašnima i beskućnicima, nastoji sakupiti sredstva za „zimovanje“, odnosno pomoć beskućnicima u zimskim danima kada im je zasigurno puno teže nego ljeti. O programu udruge i Kuće utočišta koju u okviru samostana vode redovnice, govorila je direktorica udruge s. Veronika Mila Popić. Istaknula je da Kuća utočišta dnevno nudi obroke za 80 osoba, a otvorena je cijeli dan, 12 sati, te pruža i mogućnost higijene, pravne savjete i resocijalizaciju. „Važno je to što smo otvoreni 12 sati, uvijek je netko tamo tko može primiti osobu u potrebi i ta prisutnost je ono što želimo da korisnici osjete“, rekla je s. Veronika te potaknula okupljene da pomognu rad ove ustanove.