Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevna duhovna obnova za branitelje i stradalnike Domovinskog rata

Nuštar (IKA)

Duhovna obnova za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Đakovačko-osječke nadbiskupije održana je od 15. do 17. ožujka u Župi Duha Svetoga u Nuštru pod geslom „I danas živimo domoljublje zagledani u Isusa molitelja i patnika“, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Duhovnu obnovu vodio je izv. prof. dr. sc. Stanislav Šota, nadbiskupijski povjerenik za branitelje i stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji. Duhovna obnova trajala je 2024. godine.

Prvu večer je susret počeo krunicom za nestale te se nastavio križnim putem i misnim slavljem koje je animirao veliki crkveni zbor iz Nuštra. Promišljajući o Isusu molitelju propovjednik je navodio i obrazlagao trenutke, sadržaj i motive Isusove molitve, od trenutaka odlaska u samoću do molitve na Golgoti i križu. Susret je završio u pastoralnom centru gdje su se susreli predstavnici udruga iz Domovinskog rata i izmjenjivali iskustva duhovne skrbi na razini njihovih udruga. Uz duhovne obnove u župama i gradovima branitelji su predložili i organiziranje duhovnih obnova u „Kući susreta“ u Đakovu.

Druga večer je počela molitvom krunice za civilne žrtve Domovinskog rata te se nastavila misom također za civilne žrtve Domovinskog rata. Tijekom druge večeri voditelj je promišljao o ljudskoj patnji u svjetlu Isusove patnje, koja jedina može dati i daje smisao ovozemaljskoj patnji. Mogla su se čuti svjedočanstva o braniteljima koji su patnju i bol, napose traume kao posljedice rata, živjeli i žive s Isusom Kristom, koji je ljubavlju pobijedio patnju i bol. Druga večer je završila euharistijskim klanjanjem koje je animirao zbor „Credo“ iz Cerića.

Treći dan nakon molitve krunice slavljena je misa za sve poginule branitelje. Homilija trećeg dana obnove tematizirala je nagovor o ljudskoj ranjenosti i potrebu vjerničke zagledanosti i zaljubljenosti u Božju ljubav i opraštanje koje nema granica. Između ostaloga predvoditelj slavlja dr. Šota je naglasio: „Uz fizičke rane najčešće susrećemo duhovne rane. Osobnost je ranjena ako se čovjek (o)lako vrijeđa, ili previše hvali. Savjest je ranjena ako netko sve želi promijeniti, samo ne sebe, ako stalno mrmlja, optužuje druge, ogorčen je itd. Intelekt je ranjen ako mu je novac, karijera, vlast ‘bog’ u životu. Slobodna volja je ranjena ako se netko ne može otrgnuti od hrane, pića, TV-a, interneta, mobitela. Srce je ranjeno ako pati od očaja, ako je prožeto zloćom, hladnoćom prema braći. Vjera je ranjena ako se netko površno pouzdaje u Boga. Gdje možemo najbolje i najsadržajnije vidati rane? U Isusovim ranama i Božjem milosrđu i ljubavi!“.

Obnova je službeno završila paljenjem svijeća predstavnika i članova braniteljskih udruga kod spomen obilježja stradalima u Domovinskom ratu u centru Nuštra. Kroz sva tri dana braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji omogućeno je i slavljenje sakramenta pomirenja.