Budi dio naše mreže
Izbornik

Trogir: Proslavljena župna svetkovina sv. Lovre

Trogir (IKA)

Trogirska Župa sv. Lovre proslavila je u srijedu 10. kolovoza svetkovinu nebeskog zaštitnika i naslovnika trogirske katedrale, sv. Lovru.

Jutarnju misu u trogirskoj prvostolnici predslavio je mladomisnik don Klement Radosoljić, a svečanu večernju euharistiju generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Mons. Mlakić u homiliji je poručio da je najveće bogatstvo imati vjeru u Boga, poput svetog Lovre. „Svoj život možemo istinski živjeti samo onda kada je on prožet ljubavlju, istinom, dobrotom, predati se do kraja, potpuno, kao što je to učinio Krist na križu i kao što je to učinio sv. Lovro i svi drugi sveci. Oni nam pokazuju da je doista moguće autentično živjeti vjeru. Sveti Lovro je zbog ljubavi prema Bogu podnio mučeničku smrt. Mi ga danas u Trogiru i po cijelom svijetu slavimo i stavljamo ga kao uzor svetosti“, rekao je propovjednik.

Podsjetio je na činjenicu da je sv. Lovro mučeničku smrt podnio za vrijeme cara Valerijana. Istaknuo je kako mu je rimski prefekt dao tri dana da preda crkveno blago koje je čuvao. Lovro je nastojao podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred njega doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju, a on je rekao mučiteljima da je s jedne strane pečen te da ga okrenu na drugu.

Propovjednik je poručio da je sveti Lovro, poput drugih svetaca, shvatio što znači živjeti evanđelje i po cijenu da bude izrugan, osuđen, proganjan i ubijen.

„Svi smo mi pozvani na svetost. Danas nismo u situaciji u kojoj je bio sveti Lovro da pred prefektom strepimo za vlastiti život, ali toliko je toga u nama i oko nas, u našim obiteljima, našoj stvarnosti što se protivi autentičnom vjerničkom životu. Vrijeme u kojem živimo je izuzetno teško i zahtjevno, ali to je naša prilika da poput sv. Lovre možemo pokazati da smo Bogu doista vjerni i zahvalni na daru života. Neka nam slavlje svetog Lovre bude poticaj da još zdušnije i gorljivije zavapimo Bogu da nam da snage kako bi mu ostali vjerni i da nas nikakve zablude i sile ovog svijeta ne odvoje od njegove ljubavi“, poručio je predslavitelj.

Na kraju misnog slavlja dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader uputio je čestitke povodom blagdana svim župljanima i ostalim vjernicima. Zahvalio je svećenicima koji koncelebrirali, a posebno predvoditelju misnog slavlja mons. Mlakiću te katedralnom zboru kojim ravna maestro Marin Ugrina.