Budi dio naše mreže
Izbornik

Turski izvori u franjevačkom samostanu u Fojnici

Zagreb (IKA)

Turski izvori iz franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, u dva sveska, predstavljeni su danas na Hrvatskome katolilčkom sveučilištu. Knjige je s arapskog i perzijskog preveo i priredio prof. dr. sc. Michael Ursinus sa Sveučilišta Heidelberg.

“Zahvaljujući franjevačkim samostanima, raspolažemo s više od 10 000 osmanskih dokumenata s prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Možemo slobodno reći da je ova dokumentacija franjevačkih samostana podloga za istraživanje osmanske povijesti na ovim prostorima i predstavlja posebno blago”, istaknuo je autor knjige. Dodao je kako ove dokumente moramo ozbiljno uzimati kao dio baštine nacionalne povijesti. “Ovi su dokumenti najvažniji povijesni izvori za čitavu srednju Europu”, zaključio je prof. Ursinus.

“Turski dokumenti iz fojničkog arhiva nastajali su od početka turske vladavine u BiH sve do njezina prestanka i obuhvaćaju razdoblje od 15. do 19. stoljeća”, kazao je predstavljač prof. dr. sc. Josip Dukić te naglasio: “BiH je susret ratničkih civilizacija, a ovi dokumenti će pomoći svima koji su otvorenog duha, a nalaze se na suprotstavljenim stranama povijesnih priča.” Prisjetio se povijesti franjevaca i franjevačkih samostana u Fojnici i brojnih srušenih crkava kroz stoljeća ratovanja, koji su obnovljeni u 19. stoljeću i postali dostupni istraživačima.

Voditelj predstavljanja dviju knjiga “Turski izvori sv. I.” i “Turski izvori sv. II.” bio je fra Janko Ljubos, arhivist franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

Ključne riječi:
Fojnica franjevci