Budi dio naše mreže
Izbornik

U Asizu održan Simpozij FEAMC-a „Kompetencije i suosjećanje u medicini“

Zagreb (IKA)

Simpozij Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC) o temi „Kompetencije i suosjećanje u medicini“ održan je od 27. do 29. svibnja 2022. u Asizu.

Na simpoziju su uz predstavnike i članove brojnih europskih nacionalnih društava sudjelovali i članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a predsjednik Društva doc. dr. Rok Čivljak održao je predavanje Suosjećanje s bolesnicima s infektivnim bolestima.

Predsjednik FEAMC-a i Organizacijskog odbora Simpozija prof. dr. Vincenzo Defilippis izrazio je zahvalnost svim sudionicima što su došli jer je to bio prvi sastanak FEAMC-a nakon trogodišnje stanke zbog pandemije Covida-19. Ta bolest bila je i jedna od tema o kojoj se raspravljalo, kao i o drugim područjima medicine, u kojima bolesnici uz stručnu pomoć liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika trebaju i suosjećanje koje pridonosi boljim rezultatima liječenja.

Sudionici simpozija svakoga dana imali su priliku i za zajedničko slavljenje svete mise. Prva dva dana simpozija misu je predslavio mons. Simon Kulli, biskup iz Sape (Albanija) kao predstavnik najmlađe katoličke organizacije liječnika osnovane prošle godine u Skadru, a posljednjeg dana mons. Jacques Suaudeau, duhovni asistent FEAMC-a. Mise je suslavio i fra Ante Crnčević koji je kao duhovni voditelj pratio članove HKLD-a tijekom hodočašća u središnje mjesto franjevaštva.

Najsvečaniji događaj susreta bilo je misno slavlje u bazilici sv. Franje gdje je misu predslavio asiški biskup Domenico Sorrentino. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi HKLD-a uz orguljsku pratnju Zorana Tomića, jednog od dvadesetak sudionika iz Hrvatske.

U radnom dijelu Simpozija sudjelovao je i novoizabrani dopredsjednik Talijanske biskupske konferencije mons. Francesco Savino koji je europskim katoličkim liječnicima poručio da ne zaborave da je suosjećanje sama duša medicine te da zdravstveni radnici uz stručne kompetencije u svoj poziv moraju inkorporirati i suosjećanje prema trpećem bolesniku – slici trpećega Isusa Krista.