Budi dio naše mreže
Izbornik

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren Mjesec hrvatske knjige

Varaždin (IKA)

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je 15. listopada Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz četiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof. dr. sc. Tonči Matulić.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenoga pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se razdoblju kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a geslo je: Ajmo hrvati se s knjigom! Geslo ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem.

U jednosatnom razgovoru s prof. dr. Matulićem voditeljica Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim. Prof. dr. Matulić govorio je o osobnoj motivaciji autora velikog broja knjiga i recenziranih znanstvenih radova objavljenih u domaćim i stranim znanstvenim časopisima s međunarodnom recenzijom, nerecenziranim zbornicima radova te stručnih radova objavljenih također u znanstvenim i popularnim časopisima. Istaknuo je da je njegova motivacija za pisanjem trostruka. Ponajprije to je želja de se aktualni događaji promatraju u svjetlu vjere, potom je to služba profesora koja ga motivira i potiče na čitanje, pisanje i objavljivanje, no u svemu tome postoji jedna unutarnja strast i glad a znanjem, razumijevanjem, spoznajom.

Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Teološko prepoznavanje znakova vremena u ozračju znanstveno-tehničke civilizacije” koja je prva knjiga dobitnica nagrade “Hrvatska knjiga godine” 2008. godine. Prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda, ta je knjiga zaslužila nagradu “Hrvatska knjiga godine” jer je izvrsna analiza i kritika suvremenog društva, kulture, religije, znanosti i etike. To je ujedno vjerojatno i prva knjiga na hrvatskom jeziku koja sustavno razmatra utjecaj znanosti i tehnike na duhovnost, moral i općenito pogled na svijet. Sam autor prisjetio se trenutka, vremena, mjesta i okolnosti u kojima je dobio nadahnuće da napiše tu knjigu koja ga je, kako samo kaže, obilježila kao autora zauvijek.

Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, prof. dr. Matulić istaknuo je kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji. Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od nečitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga, prof. dr. Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature. Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje. U tom kontekstu istaknuo je važnost odgoja za izbor dobre literature, dobre knjige i dobrog autora.

O sobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. dr. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako. Knjiga ima budućnost i knjiga je sigurni način prijenosa znanja, kulture i duhovnosti. Digitalna budućnost je upitna, ne smijemo se prepustiti digitalnom, zaključio je prof. dr. Matulić.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.