Budi dio naše mreže
Izbornik

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvorena izložba posvećena velikom katoličkom intelektualcu dr. Ljubomiru Marakoviću

Varaždin (IKA)

U povodu 60. godišnjice smrti dr. Ljubomira Marakovića (1887. - 1959) u petak 22. veljače u Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvorena je izložba posvećena ovom hrvatskom književnom i kazališnom kritičaru i povjesničaru, katoličkom aktivistu i jednom od osnivača Hrvatskoga katoličkog pokreta.

Biskupijska knjižnica Varaždin od prošle je godine vlasnik reprezentativne bibliotekarne ostavštine dr. Ljubomira Marakovića. Na prijedlog nasljednika dr. Marakovića – Jasne Bernard te Darka i Davora Richtera, biskupijska je knjižnica lani u travnju preuzela brigu o čuvanju, obradi te prezentiranju javnosti ove vrijedne biblioteke koja sadrži nekoliko tisuća knjiga na hrvatskom i raznim stranim jezicima te časopise „Luč“ i „Hrvatska prosvjeta“ koje je uređivao i sam dr. Ljubomir Maraković. Biblioteka sadrži i kompletna godišta časopisa Hrvatska straža te nekoliko časopisa na stranim jezicima poput „The studio“. Sida Košutić, Milutin Cihlar Nehajev, Čuka Jakov, Fran Mažuranić, Petar Grgec i drugi, samo su neka od imena hrvatskih autora zastupljenih u ovoj bogatoj biblioteci.

Uz osnovne informacije o Marakovićevu životu i djelu, izložba predstavlja biblioteku koja sadrži mnoge zanimljivosti poput knjiga koje je Maraković napisao i uredio ili pak knjiga s posvetama koje je na dar dobio od svojih suvremenika – Vladimira Nazora, ili svoga učenika Ivana Merza, danas blaženika.

Izložbu o dr. Ljubomiru Marakoviću može se razgledati do listopada, u uredovno vrijeme Biskupijske knjižnice: ponedjeljkom od 9 do 14.30 te srijedom i četvrtkom od 9 do 12 sati.