Budi dio naše mreže
Izbornik

U Blatu zatvorena jubilarna Godina sv. Vincence

Blato (IKA)

Godina sv. Vincence, mučenice, zatvorena je u Župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli u nedjelju nakon blagdana sv. Vincence, 2. svibnja.

Večernju misu zahvalnicu predvodio blatski župnik don Željko Kovačević, a tom prigodom cijela župa posvećena je sv. Vincenci. Također je zatvoren sarkofag ove svetice i mučenice otvoren u nedjelju, 25. travnja, kada je počeo program uz blagdan sv. Vincence i zatvaranje njezine godine.

Govoreći o porukama misnih čitanja župnik Kovačević istaknuo je da se iz prvog čitanja vidi da su se Isusovi učenici u početku bojali Savla/Pavla, nakon njegova obraćenja, jer nisu vjerovali da je jedan progonitelj postao učitelj vjere. Jedan od učenika, Barnaba, uzeo ga je pod svoje okrilje i uveo ga je u zajednicu, ispričavši im što mu se sve dogodilo. I tek tada ga je zajednica prihvatila. Može se reći da je Barnaba bio prvi kum, onaj koji je posvjedočio za Savla/Pavla te je on postao član Crkve, dodao je. Pavao je nastavio smjelo naviještati u ime Gospodnje.

Prva Crkva radosno je naviještala susret s uskrslim Gospodinom svima onima koji to još nisu doživjeli i primala je članove koji nisu u početku isto razmišljali nego su bili duboko u suprotnosti s kršćanstvom, kazao je župnik. Istaknuo je da Gospodin svakom želi dati šansu jer nudi svoje milosrđe za preobraženje.

Evanđeoska poruka o istinskom trsu i lozama te Ocu vinogradaru ističe važnost toga da svi budemo povezani s Isusom i donosimo svoj rod. Župnik je povezao tu sliku sa stablom na Plokati te tako zorno pokazao svu raznolikost Crkve.

Govoreći o sv. Vincenci kazao je da je žar vjere dobila od Isusa Krista. Da bi netko mogao proliti vlastitu krv, darovati život, ono što imamo jednom tu na ovom svijetu, objasnio je nadalje župnik Kovačević, to je moguće jedino kad život shvati i prihvati u radosti življenja s Gospodinom. Naša radost je jedina stvarnost, nastavo je, jer žudimo biti s njime, makar to bilo u muci i tjeskobi, ne odričemo ga se, on je prisutan i jest Bog među nama, ne želimo prekinuti nikakve veze s njime.

Župnik je izrazio zahvalnost što se u Blatu 225. put slavi sv. Vincenca, nebeska zaštitnica mjesta, koja proviđa ljudima da mogu slijediti Isusa Krista. Tome pomažu svi sveci i mučenici.

„Sv. Vincenca je dozvolila da kroz nju probije Božje svjetlo i da nas, pozivajući neprestano kroz povijest ovog mjesta, nadahnjuje i pokazuje nam na Isusa Krista, koji je nadahnuće i uzor svakome od nas“, poručio je župnik.

„Ne želimo biti kopija nijednog sveca, želimo Krista prihvatiti svojim srcem i živjeti originalno svoje kršćanstvo, iz ljubavi i radosno jer smo njegovi učenici. Zahvalimo mu na daru života, vjere, ljubavi i euharistije koja nas izgrađuje kao zajednicu. Zato ostanimo povezani na trsu kao loze da bismo donijeli uistinu Božji rod na koncu ovozemaljskog hoda. Zato i molimo naše nebeske zaštitnike da ostanu s nama i pomognu nam na tom hodu prema Isusu Kristu.“

Na misi zatvaranja Godine sv. Vincence pjevao je dio župnog zbora mladih Stope uz orguljašku pratnju krizmanice Anje Sardelić. Mladi zboraši također su čitali čitanja – redom: ovogodišnja krizmanica, vjeroučiteljica, te zborašica koja je u zboru gotovo od samih početaka njegovoga djelovanja.

Nakon pričesti, a prije popričesne molitve, uslijedila je posvetna molitva za posvetu župe sv. Vincenci. Prije završnog blagoslova bratimi bratovštine sv. Vincence zatvorili su sarkofag, uz sviranje fanfara u izvedbi četvorice članova HGU-a, čime je slavlje bilo još svečanije, kao što je to bilo i na samom otvaranju trodnevnice protekle nedjelje.

Po zatvaranju sarkofaga župnik je iz kapelice podijelio svečani blagoslov s relikvijama svetice, a zbor je izlaznom pjesmom otpjevao himnu sv. Vincenci. Tijekom prijepodnevne župne mise otpjevan je himan Tebe Boga hvalimo.