Budi dio naše mreže
Izbornik

Nacionalni tjedan za život u Brazilu

Brasilia (IKA)

Brazilska biskupska konferencija organizirala je Nacionalni tjedan za život, od 1. do 7. listopada, posvećen temi „Život, dar i obveza“. Inicijativa će se nastaviti 8. listopada „Danom nerođenog djeteta“ kojim se želi istaknuti vrijednost ljudskoga života kao Božjega dara i potreba promicanja brige za taj dar od začeća do prirodne smrti – napomenuli su brazilski biskupi, izvještava u subotu 3. listopada hrvatski ured Vatican Newsa.

Ovogodišnja tema Nacionalnog tjedna za život u Brazilu prenosi onu Kampanje za bratstvo, odnosno inicijative solidarnosti koja se održava u korizmeno vrijeme.

“Pozvani smo svaki dan toga Tjedna živjeti u duhu unošenja Evanđelja u srca onih kojima je potrebna briga i pažnja”, rekao je biskup Ricardo Hoepers, predsjednik Vijeća biskupske konferencije za život i obitelj te primijetio:
“To je potrebno upravo sada kada je u Brazilu zabilježeno više od 4 milijuna pozitivnih i više od 140.000 preminulih od pandemije bolesti COVID-19. To je prava zdravstvena kriza kojoj se pridružuje snažna socijalna kriza koja pogađa obitelji. Krizom obitelji urušava se cijelo društvo, jer obitelj je mjesto u kojem život, Božji dar, može biti na odgovarajući način prihvaćen i zaštićen od mnogih napada kojima je izložen, te se u skladu s potrebama istinskog ljudskog rasta može razviti”.

Katedrala u Sao Paulu

“Nacionalni tjedan za život uključuje vrijeme molitve, slavlja, međusobne razmjene i povećanja svijesti zajednica o vrijednostima života i obitelji. Stoga se u svim biskupijama, župama i zajednicama u zemlji održavaju različite aktivnosti usmjerene na promišljanje o brizi, zaštiti i dostojanstvu ljudskog života. Budite kreativni, organizirajte inicijative koje pomažu ljudima promicati život i njegovu zaštitu”, potaknuo je biskup Hoepers.
U kontekstu zdravstvene krize preporučuje se korištenje digitalnih sredstava, kako bi se ostvarile video-konferencije na tu temu. Vijeće biskupske konferencije za život i obitelj organiziralo je dva nacionalna slavlja koja se mogu pratiti uživo na društvenim mrežama. Prvo slavlje, kojim je otvoren Tjedan, bilo je 1. listopada je u katedrali u Rio Grandeu, a predvodio ga je biskup Hoepers, a drugo, kojim završava Tjedan, 8. listopada, predvodit će predsjednik Brazilske biskupske konferencije nadbiskup Walmor Oliveira de Azevedo.

Nacionalni tjedan za život Brazilska biskupska konferencija osnovala je 2005. godine, kako bi podsjećao na važnost prava na zaštitu, ne samo života, nego i zdravlja, prehrane, poštovanja i zdravog rođenja, povećavajući tako u stanovništvu svijest o značenju i vrijednosti ljudskog života u svakom njegovom razdoblju, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u petak 3. listopada.