Budi dio naše mreže
Izbornik

U Buliću proslavljena svetkovina sv. Antuna opata, zaštitnika mjesta

Bulić (IKA)

Svetkovina zaštitnika mjesta, sv. Antuna opata, svečano je u ponedjeljak 17. siječnja proslavljena u mjestu Buliću koje je u sastavu Župe sv. Mihovila u Lišanama.

Svečanim slavljem euharistije predsjedao je župnik u Gračacu fra Ivan Šimunac.

„Ako želiš biti savršen, hajde prodaj sve što imaš i podaj siromasima, pa dođi i slijedi me i imat ćeš blago na nebu (Mt 19,21). Draga braćo i sestre danas slavimo našeg zaštitnika sv. Antuna pustinjaka, slavimo sveca koji je svoj život posvetio pustinjačkom načinu života. On je jedino u Isusu našao smisao, sreću i odrekao se svog ovozemaljskog bogatstva koje je podijelio siromasima. Sv. Antun pokazao je da s kim se Isus sretne i tko pusti Isusa u svoj život kao spasitelja dobiva novi predznak. Isusu je stalo do našeg obraćenja, postavlja se pitanje jesmo li na to spremni ?. Neka nam sv. Antun bude primjer da uvijek budemo vjerni Kristu, svetoj katoličkoj crkvi i svojoj dragoj domovini Hrvatskoj – rekao je fra Ivan u homiliji.

Pjevanje je predvodila muška pjevačka skupina „Vukšićki bećari“. Nepromjenjive misne dijelove otpjevali su na napjev drevne pučke „Vukšićke mise“.

Nakon mise, Vukšićki bećari i vjernički puk zajedno su zapjevali: „Sv. Ante visoka zvonika, Buliću si i ponos i dika“. Tom prigodom otpjevana je i ojkavica, a razmijenjena su i mnoga davna sjećanja i riječi među onim župljanima koji se inače rijetko susretnu. Svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s gostima nastavljeno je u obiteljima uz bogati blagdanski stol.

CRKVA U BULIĆU

Crkva sv. Antuna opata u Buliću građena je od 1892. do 1894. godine na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate. Stara crkva promijenila je oko 1727. naslovnika te od tada nosi ime sv. Antuna. Najnovija obnova počela je 1988. godine. Stari zvonik na preslicu je srušen i neposredno prije Domovinskog rata bio je podignut novi. Pobunjeni Srbi su tijekom Domovinskog rata crkvu do temelja porušili i odnijeli oba zvona, koja do danas nisu pronađena.

Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve sa zvonikom s novim zvonima, te je dovršena 2003. Ispred crkve je 2013. postavljena bista don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.