Budi dio naše mreže
Izbornik

U Čemehovcu blagoslovljen novi križ

Čemehovec (IKA)

Novi metalni križ u Čemehovcu u Župi sv. Ane – Rozga blagoslovio je župnik Alen Vrbek, objavio je 5. prosinca 2023. Informativni Servis Zapad.

Inicijator postavljanja novog križa je mještanin Dominik Štrucl. Time je ostvario želju svog pokojnog djeda Josipa Štritofa od kojeg je kao mali slušao priče i anegdote o starom betonskom križu i bunaru na tom mjestu.

„Na mjestu ovog križa nekad je bio stari bunar, a lijevo od njega gdje smo posadili ovaj javor je bio zapravo taj stari križ. Moj djed je imao želju da se taj križ obnovi ili čak da se na tom mjestu napravi kapelica. Ja sam bio njegov prvi unuk i često sam bio s njim. Tu smo se šetali i družili i često smo razgovarali. To sam više puta slušao i nekako mi se to urezalo u sjećanje. U meni se probudila želja da napravim nešto na tom području. Kupio sam tu parcelu s namjerom da tu postavim križ. Igrom slučaja, u široj okolici rušilo se jedno staro imanje. Ondje su bili željezni profili predviđeni za otpad. Iz tih starih profila smo iskoristili ono najbolje što se moglo i napravili smo ovaj željezni križ. Iz te kuće troje od sedmero djece su bili misionari i svećenici. Nekako smo onda sve to pomalo jedno s drugim spojili i inspiracija je došla sama po sebi“, rekao je Štrucl.

Na cesti uz koju je postavljen križ su granice Općine Dubravica i Općine Kraljevec na Sutli, te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. U Čemehovcu rijeka Sutla također označava državnu granicu sa Slovenijom.

Uz župnika Vrbeka, blagoslovu križa prisustvovali su bivši župnik Stjepan Tenšek te župnik susjedne slovenske Župe sv. Lovrenca – Brežice vlč. Ivan Šumljak. Među uzvanicima bili su i načelnik Općine Dubravica Marin Štritof i načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić.

Novi križ visok je 5.5 metara, širok 2.8 metra, a bez postolja teži 444 kilograma. Stari betonski križ, koji je nekada stajao na tom mjestu, pažljivo je demontiran i potpuno obnovljen te danas stoji ispred župnog dvora u Kraljevcu na Sutli (Župa Presvetoga Trojstva), objavio je Informativni servis Zapad.