Budi dio naše mreže
Izbornik

U Domu za starije osobe održan najavni događaj „72 sata bez kompromisa“

Zagreb (IKA)

Uz pjesmu, ples, radionice slikanja, igranje šaha, društvene igre i ugodne razgovore, zagrebački volonteri u Domu za starije osobe Centar u subotu 1. listopada najavili su ovogodišnji volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ u Zagrebu.

Na Međunarodni dan starijih osoba promicali su međugeneracijsku solidarnost, a mladost, kojoj je posebno stalo do starijih, donijela je veliku radost korisnicima doma koji su zaplesali i zapjevali uz gitaru, primili kistove i slikali, pokazali da bolje igraju šah (i stolni tenis) od mladih te da u njima itekako ima života i životne mudrosti.

Potaknuti riječima Svetoga Oca: „Gdje djeca i mladi razgovaraju sa starima, tamo je budućnost. Ako nema tog dijaloga između starijih osoba i mladih, budućnost nije jasna“ mladi su osvijestili da su starije osobe vrijedni članovi društva koji im mogu mnogo toga ponuditi, ali i primiti od njih. Nije bila rijetkost čuti smijeh i lijepe riječi koji su na nekoliko sati ispunili prostore Doma za starije. Ljepota susreta najbolje se može dočarati riječima jedne korisnice: „Mi smo tu svi stari, umorni, sami. Svaki dan gledamo samo jedni druge i vidimo težinu. Onda dođete vi i gledamo vedrinu, smijeh i mladost, to nas razveseli i oživi. Vi ste za nas knjiga koju možemo doživjeti jer više ne vidimo čitati“.

Posjet domu za starije Centar uvertira je pred glavni događaj – beskompromisno, maratonsko volontiranje mladih koje će se održati od 13. do 16. listopada u Zagrebu i još 18 lokacija diljem Hrvatske. Uz socijalne akcije poput druženja i radionica sa starijima, sudionike očekuju i brojne ekološke i radne akcije. Cilj je svima zajednički – učiniti nešto dobro te doživjeti radost koja je sastavni dio volontiranja. U proteklih 8 godina na projektu je sudjelovalo oko 8500 mladih kroz više od 1600 različitih akcija. Do početka ovogodišnjeg izdanja „72 sata bez kompromisa“ ostalo je manje od deset dana, a prijave su otvorene do popunjenja volonterskih mjesta. Mladi od 15 do 35 godina koji žele staviti svoje vrijeme na raspolaganje za pomoć potrebitima i tako postati dio beskompromisne ekipe mogu se prijaviti ispunjavanjem obrasca na stranici www.72sata.hr.

Ključne riječi:
72 sata bez kompromisa