Budi dio naše mreže
Izbornik

U Donjem Lapcu proslavljen naslovnik župe – sv. Ivan Pavao II.

Donji Lapac (IKA)

Župa sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu u subotu 24. listopada svečano je po 5. put proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika.

Donji Lapac je najmlađa župa Gospićko-senjske biskupije. Jedina je u biskupiji i Riječkoj metropoliji posvećena sv. papi Ivanu Pavlu II.

Svečanost proslave zaštitnika župe predslavio je rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ Riječke nadbiskupije preč. Mario Gerić.

Misi je po prvi put prethodila svečana procesija sa slikom sv. Ivana Pavla II. kroz središte Donjeg Lapca, koja se održala unatoč kišnom vremenu. Domaći župnik Dino Rupčić pozdravio je predslavitelja koji je sa sobom za tu priliku donio moći sv. Ivana Pavla II. U oltaru župne crkve na dan posvete crkve 21016. godine također su ugrađene moći sv. Ivana Pavla II.

„Sveti papa Ivan Pavao II. bio je velikan duha koji nas poziva na posebno predanje Gospodinu, da ga stavimo na prvo mjesto. Donji Lapac i susjedne župe misijska su polja po riječima župnika Dine i idealno mjesto gdje treba širiti evanđelje za što je najbolji uzor misionarski papa Ivan Pavao II“, poručio je na početku preč. Gerić te je istaknuo da je papa radio što i apostol Pavao, navještao Spasitelja i Radosnu vijest.

Posebno je važno biti navjestitelj Radosne vijesti u današnje vrijeme kada se svi bojimo zbog pandemije, kada nam je najviše, potrebno radosti i nade. Sjećamo se sva tri posjeta Svetog Oca Hrvatskoj u neizvjesnim vremenima kada je on bio vjesnik radosti, ohrabrenja i nade koje je Bog kroz njega uputio našem narodu. Papa je ukazivao da nakon križa nastaje novi život što posebno znači vama u ovim krajevima gdje vam evanđelje daje nadu da će ove župne zajednice biti mjesta novog rađanja života i radosti, zaključio je propovjednik.

Upravo je on bio jedan od sudionika petodnevnog boravka pape Ivana Pavla II. i njegova zadnjeg posjeta Hrvatskoj 2003. te je izložio što je tada kao đakon doživio. Ukazao je i na tri ovogodišnje obljentice: 100. godišnjicu rođenja Karola Woytiłe, 15. obljetnicu njegove smrti te 17. obljetnicu papinog pohoda Rijeci. Preč. Mario rekao je da iz tih dana posebno pamti ozračje mira i duha, uz želju da se to ozračje stalno osjeća i u Donjem Lapcu.

Misu su suslavili župnik Dino Rupčić, udbinski dekan Josip Šimatović i drugi svećenici Udbinskog dekanata. Posluživali su bogoslovi Riječke bogoslovije sv. Ivan Pavao II. Pjevanje je predvodio župni zbor uz orguljsku pratnju i vodstvo s. Blanke Sturn iz Bihaća. Uz domaće vjernike misu su slavili i hodočasnici iz Bihaća i Ogulina.