Budi dio naše mreže
Izbornik

U Dubrovniku otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Dubrovnik (IKA)

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ otvorena je u četvrtak 5. prosinca na prvom katu bivšeg Samostana sv. Klare u Dubrovniku.

Izložbu je otvorio dubrovački biskup Mate Uzinić. Riječ je o izložbi za koju svake godine jedan umjetnik ili jedna obitelj umjetnika oslikava hrvatske svece i blaženike kao i sluge Božje na putu prema beatifikaciji, a organiziranjem izložbe u raznim mjestima se promiče njihovo prepoznavanje u široj javnosti. Izložba koju je vidjela dubrovačka publika djelo je Ivice i Kristine Mareković.

U uvodnoj riječi mons. Antun Sente ml. zahvalio je biskupu Uziniću i don Ivici Pervanu na gostoprimstvu i pomoći u tehničkoj organizaciji izložbe. Ispričao je kako je izložba nastala i kako se razvijao njen put koji je započeo u Križevcima prije jedanaest godina. U Križevcima se rodila ideja u udruzi laika za promicanje poznatih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ da malo više populariziraju hrvatske svece. Potrudili su se i napravili popis hrvatskih svetaca i blaženika kao i onih za koje se vodi proces da se proglase blaženim ili svetim. Zatim su napravili i prvu izložbu slika svetaca jer su primijetili da nedostaje likovnog izričaja na temu hrvatskih svetaca, angažirajući domaće umjetnike. Odlučili su tu izložbu seliti iz mjesta u mjesto širom Lijepe naše da bude dostupna široj publici. Na ovaj način se želi senzibilizirati hrvatska javnost, posebno katolička, o brojnim hrvatskim svecima koji su zadužili naš hrvatski narod.

Mons. Sente istaknuo je da se on kao župnik trudi pogotovo kada su krštenja u litanijama nabrajati barem neke hrvatske svece i blaženike kako bi oni ušli u uho hrvatskog čovjeka i zapravo sve pozvali na svetost.

Prof. Stanko Špoljarić rekao je da je izložba proizašla i iz potrebe da ne zaboravimo na naše velikane Crkve i da nam to bogatstvo ne ostane negdje sa strane.

Umjetnici otac i kćer Marasović zahvalili su na izložbi i prekrasnom prostoru u kojem su slike izložene.

Ivica Marasović istaknuo je kako ga je uvijek zanimala ta veza između Crkve i hrvatskog naroda koja je kroz povijest ostala trajna i da bez te veze ne bi bilo ni opstanka hrvatskog naroda. Rekao je također da su većina hrvatskih svetaca stradali za dostojanstvo vjere i obranu dostojanstva čovjeka i hrvatskog naroda. Kristina Marasović rekla je da je prvi put u Dubrovniku i da prvi put tu izlaže i da je zbog toga jako sretna.

Na kraju se svima obratio biskup Uzinić. Istaknuo je da koliko god se trudili nabrojati sve naše svece ipak nismo u stanju to do kraja učiniti jer ima puno naših dragih braće i sestara, očeva i majki, djedova i baka koji bi s pravom mogli biti ovdje jer su također sveti. Isto tako, nastavio je biskup, gledajući svece pogotovo što su to naši sveci, u sebi osjećamo poticaj da i mi ostvarimo taj poziv i da i mi postanemo sveti. To je najveći poticaj koji možemo dobiti gledajući svece. Slike svetaca bi manje trebali gledati kao umjetnička djela a više kao ogledala kako bi gledajući njih vidjeli sebe i svoju mogućnost i krenuli putem svetosti, zaključio je mons. Uzinić.

Otvaranje izložbe pjesmom je popratio mješoviti župni zbor župe Presvetog Spasitelja iz Mokošice.