Budi dio naše mreže
Izbornik

U Gorskom kotaru održan 62. planinarski križni put Udruge Ekosspiritus

Mrkopalj (IKA )

Više od 300 mladih iz 30-ak župa sudjelovalo je na 62. planinarskom križnom putu održanom u organizaciji Udruge Ekosspiritus iz Samobora u subotu 13. i nedjelju 14. listopada od Ravne Gore preko Mrkoplja i Lokvi do Delnica.

Župna crkva Sv. Terezije Avilske u Ravnoj Gori bila je polazna točka na kojoj su se okupili sudionici pohoda pristigli iz nekoliko (nad)biskupija. Najbrojniji su bili mladi iz Zagrebačke nadbiskupije, njima su se pridružili mladi iz Riječke nadbiskupije, a predvodili su ih novi povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije Josip Pende i novi studentski kapelan, dominikanac Ivan Dominik Iličić. Manje skupine i pojedinci stigli su i iz nekoliko drugih biskupija.

U Mrkoplju su sudionici pobožnosti sudjelovali na večernjoj misi u crkvi Blažene Djevice Marije Žalosne. Uvod u euharistijsko slavlje bila je kateheza koju je vodio Radovan Librić, vjeroučitelj i dugogodišnji voditelj Planinarskih križnih puteva. Vjeroučitelj Librić mladima je ponudio tekst bibličara dr. fra Bonaventure Dude koji govori o mladenačkim snovima, a povezao ga je s geslom pohoda „Vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja“ (Jl 3, 1). U tekstu franjevac Duda ističe: „Znadete što je to lijep i sretan život? Neki je francuski pisac rekao da sretan život znači: Mladost puna snova koji se tijekom života jedan za drugim ostvaruju… Sanjajte, dakle, mladi prijatelji. Sanjajte kao što su sanjali svi ljudi Starog zavjeta! Sanjajte poput Djeteta Isusa u naručju Marijinu! A Gospodin neka Vam sve vaše lijepe sne tijekom života dadne ostvariti!“

Misu je predvodio o. Iličić u zajedništvu s više svećenika. Tumačeći evanđelje dana, naglasio je da i Bog sanja i povezan je s čovjekom, „jer je svatko od nas stvoren na Njegovu sliku“.

Nakon mise sudionici su se fotografirali u crkvi i tu zajedničku fotografiju poslali su u Rim šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću, koji sudjeluje na Biskupskoj sinodi o mladima, poručivši mu da su tijekom ovog pohoda molili za papu Franju, ali i za sve sudionike Sinode.

Mladi su prenoćili u mjesnoj i školskoj dvorani te nakon jutarnje okrepe nastavili hod prema Sungeru i Brestovoj Dragi gdje je bio svečani blagoslov male obnovljene kapele koja je građena na kraju 19. stoljeća. Nastavili su hod, molili postaje, meditirali, sklapali nova poznanstva. Mještani su im prepričavali zanimljivosti svoga kraja, primjerice, o tri zavjetne kapelice (ujedno postaje križnog puta), koje obitelji već generacijama održavaju.

Zadnju postaju 62. planinarskoga križnog puta sudionici su meditirali prije slavljenja mise u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Delnicama. Euharistiju je slavio vlč. Mario Frlan, ovogodišnji mladomisnik Riječke nadbiskupije.

Tekst križnog puta za ovaj pohod napisao je Andrija Vukušić, dugogodišnji sudionik pohoda, a čitav pohod moderirao je Radovan Librić, i to već 60. put u 30 godina.